Uncategorized

Help: Hoe organiseer ik het huishouden?!

15 december 2016

Vroegen waren de vrouwen meestal verantwoordelijk voor het huishouden, maar tegenwoordig is dat lang niet altijd meer het geval. Steeds meer vrouwen vinden zelf werk en hebben daardoor minder tijd voor het huishouden. Om de boel toch schoon te houden en ervoor te zorgen dat er dagelijks eten op tafel staat, moet het huishouden goed georganiseerd worden. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je het huishouden in jouw woning goed organiseert?

Maak een schema

Om het huishouden beter te organiseren, doe je er goed aan om een schema te maken. Door dit schema weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat maakt dat je samen verantwoordelijk bent voor een schoon huis. In dit schema kun je bijvoorbeeld opnemen wie wanneer verantwoordelijk is voor het eten koken, de boodschappen, de afwas en het schoonmaken. Door de boel eerlijk te verdelen, zorgen jullie er met elkaar voor dat het huishouden goed georganiseerd blijft.

Vaste plekken

Om de organisatie in je woning wat meer op orde te brengen, kun je spullen op vaste plekken gaan leggen. Dit kan met alle keukengerei, maar ook met bijvoorbeeld speelgoed van de kinderen. Door alles een vaste plek te geven ziet je huis er een stuk netter uit. Bovendien weet niet alleen jij, maar ook de rest van het huishouden na verloop van tijd precies waar ze moeten zoeken als ze iets kwijt zijn.

Routines

Het organiseren van je huishouden kun je doen door gebruik te maken van bepaalde routines.
Zo is het bijvoorbeeld niet noodzakelijk om je hele woning in één keer schoon te maken. Je kunt bijvoorbeeld maandag de benedenverdieping schoonmaken en een andere dag kiezen voor de bovenverdieping. Daarnaast kun je twee dagen in de week aanduiden als ‘wasdag’. Hierdoor hoef je niet dagelijks kleding te wassen en de rest van het huishouden weet na verloop van tijd precies wanneer ze iets wel en niet op tijd schoon hebben. Door te werken volgens routines, leg jij jezelf niet onnodig veel druk op, maar komt er toch enige regelmaat in je huishouden.

Je vindt misschien ook leuk