Buiten

Hoe plaats ik mijn eigen schutting?

16 januari 2018
Schutting

Met een schutting in de tuin geniet je van meer privacy! Buren of voorbijgangers kunnen niet langer bij je tuin naar binnen kijken en je tuin zelf wordt een stukje knusser. Er zijn verschillende soorten schuttingen die je hierbij kunt gebruiken. Denk aan een natuurlijke schutting met klimop, een houten schutting, enzovoorts. Voor het plaatsen van een schutting kun je de hulp van een hovenier inschakelen. Je kunt er echter ook voor kiezen om de schutting zelf te plaatsen! Op internet vind je handige instructievideo’s waarin stapsgewijs wordt toegelicht, hoe je een schutting plaatst.

De juiste materialen voor een schutting

Voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van de schutting, is het belangrijk om over het juiste materiaal te beschikken. Houten palen waartegen de schutting geplaatst wordt, dienen bijvoorbeeld goed bestand te zijn tegen grondvocht. Wanneer het vocht in het hout van deze palen zou trekken, zou dit voor houtrot kunnen zorgen. Het houtrot maakt de constructie aanzienlijk instabieler, waardoor de palen al snel vervangen moeten worden. Ook het hout wat je voor de schutting zelf gebruikt moet goed bestand zijn tegen vochtige omstandigheden. Het kan verstandig zijn om het hout eerst een aantal dagen buiten te laten liggen, om het werken van het hout tegen te gaan.

Schutting in de tuin plaatsen

Wanneer je over het juiste materiaal beschikt, kun je de schutting plaatsen. Zorg dat je eerst een draad spant, om er zeker van te zijn dat de schutting op een rechte lijn wordt geplaatst. Begin vervolgens met het plaatsen van de houten palen, waartegen de schutting straks gemonteerd wordt. Op het moment dat de palen stevig in de grond staan, kun je beginnen met het monteren van de schutting zelf. Bij een schutting met staaldraad zal je tot slot nog enkele klimopplanten in de grond moeten zetten. De klimopplanten kun je met kleine stukjes ijzerdraad aan het staaldraad van je schutting bevestigen.

Je vindt misschien ook leuk