Buiten

Gras zaaien of graszoden leggen?

12 mei 2016
gras zaaien zoden leggen

Ben je toe aan een nieuw grasperk, dan kan je kiezen tussen twee manieren: graszoden leggen of gras zaaien. Bij beide zijn er voor- en nadelen. Tuingras.nl geeft je hieronder verschillende tips wanneer de beste periode is om je grasperk aan te leggen.

Wat de prijs betreft, komt het leggen van graszoden duurder uit dan gras zaaien. Je kan met zaaien al in mei beginnen en dit kan nog tot in augustus. Komt de lente heel vroeg en zijn er al warme dagen, dan kan je al vroeger gras zaaien. Het leggen van graszoden kan het hele jaar rond. Echter is dit laatste niet bij vorst of sneeuw aan te raden, en evenmin bij heel droge zomerperioden. Mei blijft dus de beste tijd om graszoden te letten. Een ander nadeel van gras zaaien is dat het langer duurt vooraleer je een mooi frisse grasmat hebt. Graszoden geven bijna onmiddellijk resultaat.

Kies je voor speel- of siergazon?
Zowel bij graszaad als bij graszoden heb je de keuze tussen speel- of siergazon. Speelgazon is sterker en is geschikt voor heel intensief gebruik. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van de kinderen op het gazon. Aan u de keuze, afhankelijk van waar het gazon vooral zal voor dienen.

Leg je een nieuw grasperk aan, dan is je eerste werk de grond goed los te maken en egaal te trekken. Dit kan bijvoorbeeld met een rol of een plank. Heb je graszoden gekozen, zorg er dan voor dat de naden perfect aansluiten. Dit voorkomt uitdroging. De randen en de naden worden goed aangetrapt. Je kan er ook wat aarde overheen strooien en aanstampen. De graswortels moeten goed in de grond kunnen inwortelen door contact met de grond te krijgen. Als de graszoden er liggen, kan je ze nog wat beslaan met een spade of een plank.

Als je kiest voor zaaien, zorg er dan voor dat de zaadjes niet door vogels gepikt worden. Je kan vogelverschikkertjes maken door stroken aluminiumfolie op een stokjes in het gras te steken. Onkruid is een tweede boosdoener bij het zaaien van gras. Soms overwoekert het de jonge grassprieten. Hiertegen kan je meststoffen gebruiken waarin onkruidbestrijding toegevoegd is.

Het gras ligt er: wat nu?
Zowel bij gezaaid gras als bij graszoden is het onderhoud en de verzorging cruciaal, zeker in de eerste periode. Van levensbelang is dat het gras niet uitdroogt. Sproei regelmatig. Maak de grond niet te nat zodat de wortels niet rotten of de zaadjes niet wegspoelen.

Net na de aanleg van graszoden, kun je de verzorging best doen met langzaam werkende gazonmest. Heb je echter gezaaid, dan kan je na twee weken kortwerkende mengmeststof strooien. Hier zit veel stikstof in en doet het gras sneller groeien. Na een maand mag je langwerkende gazonmest aanbrengen. Bij warm weer mag je vier tot vijf weken na het zaaien al gaan maaien.

Je vindt misschien ook leuk