Buiten

Onkruid voorkomen bij klinker werken

2 maart 2017

Onkruid, niet iets wat wij graag in ons klinker werk zien. De groene grassprietjes en blaadjes op verder netjes aangelegde klinker werken. Onkruid moet in elk geval verwijderd worden, om zo weer een netjes en verzorgde tuin te hebben. Onkruid kan tenslotte er ook voor zorgen dat uw klinkers niet meer mooi op hun plaatsen liggen. Er zijn dan ook vele manieren om onkruid te verwijderen.

Gereedschap

Met de juiste gereedschappen is het erg gemakkelijk om onkruid te verwijderen. Neem bijvoorbeeld een scherp aardappelmesje en haal die door de naden tussen de klinkers heen. Op deze manier snijdt u het onkruid eigenlijk los. Verder kunt u nog gebruik maken van schoffels, krabbers, elektrische borstels en branders. Elk van deze gereedschappen hebben hun eigen manier van werken. Een schoffel is bijvoorbeeld handiger voor een grotere oppervlakte zoals uw gazon, dan voor uw klinker werken.

Tips

• Veeg regelmatig uw stoep en terras aan met een harde bezem. Op deze manier worden de zaden van de onkruidplanten weggeveegd. Het beste is als u dit elke dag, of om de twee dagen doet. Hierdoor geeft u het onkruid geen kans om te wortelen.
• Besproei uw onkruid met schoonmaakazijn met droog weer. Dit kan ook gemengd worden met afwasmiddel.
• Verdun schoonmaakazijn (1:10) met kokend water en gooi dit over uw stoep of terras
• Zorg ervoor dat de bestrating goed aan elkaar aansluit, zodat er geen ruimte is voor onkruid. Gebruik bijvoorbeeld voegmortel.
• Los 1 kg zout op in 10 liter water. Breng dit over een paar dagen aan op uw onkruid.
• Strooi veel keukenzout over het onkruid heen.

Wortel

Om onkruid goed te verwijderen, is het een goed idee om zo snel mogelijk het te verwijderen. Met de bovenstaande gereedschappen kunt u veel, maar als de wortels van het onkruid niet zijn verwijderd, komt het snel terug. Daarom kunt u beter de kleine onkruidplantjes er met de hand uittrekken. Als u dit voorzichtig doet, trekt u ook direct de wortels mee. Hoe kleiner het onkruid is, hoe minder wortels het ook heeft.

Hovenier

Heeft u vragen over wat u nu het beste kunt doen met het onkruid in uw tuin? Of wilt u liever uw klinkers weer opnieuw laten straten, zodat het er weer beter uitziet? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde hovenier of stratenmaker via Leenen EVS. Zij zullen u graag helpen met uw problemen.

Je vindt misschien ook leuk