Bewust leven

We laten gezamenlijk honderden duizenden euro’s liggen door niet over te stappen!

28 februari 2017

Overstappen van energieleverancier heel gewoon? Volgens cijfers van het Economisch Bureau van ING blijkt dat toch niet zo te zijn. Meer dan de helft van de consumenten, 54 procent, is in de afgelopen vijf jaar niet overgestapt naar een andere, vaak voordeligere energieleverancier. En daarmee laten ze een flinke som geld liggen.

Inmiddels zou het geen geheim meer moeten zijn dat overstappen naar een andere energieleverancier veel geld op kan leveren. Doe je dit niet, dan laat je simpelweg geld liggen. Het is, zo blijkt uit het onderzoek van het Economisch Bureau van ING, niet zozeer de moeite die overstappen kost (die is immers klein). Consumenten hebben echter voor het overgrote deel het gevoel dat zij goed zitten bij hun huidige leverancier. In de praktijk blijkt dat nogal anders te zijn

Loyal of slaper?
Geen enkele keer overstappen in de afgelopen vijf jaar tijd, dat gaat op voor 54%van de consumenten. Deze consumenten worden door het publiekelijk oog gezien als slapers. Een kwart maakte één keer de overstap en slechts 21% bespaarde herhaaldelijk op de energierekening door meerdere malen over te stappen. Consumenten blijken daarmee nogal trouw aan hun energieleverancier. Het meest trouw is de oudere consument, door de energieleveranciers ook wel ‘loyals’ genoemd.

Redenen tot (niet) overstappen
Wanneer aan consumenten gevraagd wat de reden is voor het trouw blijven aan de huidige leverancier, antwoord 39% van de ondervraagden dat ze ‘prima’ zitten bij hun huidige leverancier. 6% denkt dat complex of moeilijk is en de overige 3% vindt het simpelweg te veel gedoe om over te stappen.

Maar is overstappen van energieleverancier moeilijk en tijdrovend? Integendeel. Jaarlijks overstappen is vaak het slimste wat je kunt doen. Het kan namelijk veel geld opleveren. Energieleveranciers bieden vaak zeer scherpe tarieven en werken met welkomstcadeaus en –premies voor nieuwe klanten, waar trouwe klanten steevast het zelfde tarief blijven betalen.

Overstappen: snel en eenvoudig 
Overstappen kost maar weinig tijd. Besparen begint bij energie vergelijken. Gebruik hiervoor een handiger overstapsite als Energievergelijker.nl of Verlaagjemaandlasten.nl en begin met besparen!

Je vindt misschien ook leuk