Verlichting

Luxe licht

12 januari 2016

Iedere woning kun je aankleden met een prachtige staande lamp. Of je nu een knus appartement hebt of een grote vrijstaande woning, voor elk huis en eigenlijk iedere plek is wel de juiste lamp te vinden. Er zijn nogal wat verschillende soorten staande lampen. Uplighters zijn bijvoorbeeld lampen die het licht naar boven geven en dat levert een globale verlichting op. Downlighters schijnen juist omlaag en zijn daarom meer geschikt voor bijvoorbeeld een leesplek of bureau.

Lichtplan

De lichtcirkel van elke lamp wordt bepaald door de vorm van het armatuur. Iedere lamp heeft daarom een ander lichtoppervlak en het is aan te raden om een lamp op de juiste plaats te zetten.

Staande lampen tips

  • Wanneer je in een grote ruimte veel verlichting hebt, moet je een goed lichtplan maken.
  • Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om algemene verlichting met accentverlichting te combineren.
  • Je kunt hierbij denken aan een spotje op een mooi kunstwerk aan de wand of juist een lamp die op een meubel gericht is.

Dimmers

Losse staande lampen hebben vaak dimmers. Hiermee kun je de lichtsterkte bepalen en dit is niet alleen handig, maar ook functioneel. Bij een eettafel is een lamp die kan dimmen uitermate geschikt. Je kunt ervoor kiezen om de dimschakelaar in de muur te verwerken. Zo combineer je de aan-uit-functie met de dimfunctie. Kies de mooiste staande lamp voor jouw huis en creëer een lichtparadijsje.

Je vindt misschien ook leuk