Sfeer

Een geschikte tuin voor Koi-karpers

10 oktober 2016

Het houden van Koi-karpers is niet alleen een interessante hobby. Het is ook een aangelegenheid die een hoog niveau van expertise met zich meebrengt. Niet ieder persoon zal slagen in het houden van deze unieke en fragiele vissoort die wel 70 jaar oud kan worden!

Stress

De Koi-karper is een vissoort die snel last krijgt van stress waardoor ze ziek worden. De grootste oorzaken hiervan zijn te zuur (in PH waarde) water, een te kleine bak of onregelmatig voeren.

Het water van Koi-karpers dient wekelijks gecheckt te worden op de PH-balans en ook heeft men een goede filter nodig die de bacteriën eruit haalt.

Onregelmatig voeren is makkelijk te voorkomen door een speciale voedermachine te installeren waarbij de vissen gedurende de dag in kleine porties worden gevoerd. De hoeveelheid voer per vis is ook afhankelijk van het jaargetijde. Bij koud water werkt de stofwisseling minder snel dan bij warmere temperaturen. Zorg ervoor dat het water nooit te warm wordt aangezien het zuurstofniveau dan snel daalt.

Bescherming

Wie kent de verhalen niet? Een Koi-karper houder ging op vakantie en kwam terug om te ontdekken dat zijn vijver leeggeroofd was. Helaas is de diefstal van waardevolle dieren alleen maar opgelopen de afgelopen jaren. Naast het plaatsen van een net over de vijver is het ook aan te raden om camerabewaking te installeren. Vaak gaan dieven systematisch te werk waarbij uw vijver niet de eerste en niet de laatste zal zijn.

Schutting

Koi-karpers groeien het beste in een vijver met weinig schaduw. Toch is het voor de temperatuurregeling beter als een klein gedeelte van de vijver wel in de schaduw ligt. Dit kan gemakkelijk door een hogere schutting te plaatsen of door een verplaatsbare afscheidingswand te installeren.

Bestrating

Een Koi-karper vijver is simpel van indeling aangezien waterplanten en Koi karpers over het algemeen slecht mengen. Des te leuker is het om dan de rest van de tuin aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door een nieuw pad aan te leggen van de huisdeur naar de Koi vijver door middel van sierbestrating.

Je vindt misschien ook leuk