Sfeer, Verlichting

De toekomst in verlichting

28 maart 2016

Je wilt sfeer in je huis en hierbij is verlichting heel belangrijk. De juiste lampen die goed bij het interieur passen maar ook de juiste lichten om een fijne sfeer te creëren. Gloeilampen zijn voor lange tijd de meest gebruikte verlichting geweest maar mogen al sinds 2009 niet meer verkocht worden. Door een maas in de wet was dit nog wel mogelijk bij bouwmarkten maar ook hier is vorige maand een eind aan gekomen door een importverbod. Goed nieuws voor mensen die op zoek zijn naar lagere energiekosten. Als je je energiekosten nog meer wilt verlagen kan je ook op zoek gaan naar de goedkoopste energie op EasySwitch.nl. Doordat er geen gloeilampen meer zijn is de volgende vraag een belangrijke: Uit welke verlichting kun je nu nog kiezen en waarmee heb je mooi licht en bespaar je tegelijk op energie?

Halogeenlamp

Deze lamp lijkt veel op de gloeilamp en heeft een vergelijkbare werking. Vaak worden halogeenlampen in spotjes gebruikt omdat ze veel licht geven op een breed oppervlak en meteen op volle sterkte zijn. Dit is prettige verlichting bij spiegels. De halogeenlamp zou de zuinige variant moeten zijn van de gloeilamp, maar ook hiervan is het rendement niet hoog genoeg waardoor deze vanaf midden 2018 ook verboden zal worden.

TL-verlichting

Niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan sfeervolle verlichting, maar bijna ieder huis bevat wel TL-buizen. Denk bijvoorbeeld aan de garage of een opberghok. Het prettige aan TL-buizen is dat ze goed verlichten, redelijk zuinig zijn en lang meegaan zodat je er geen omkijken naar hebt, perfect voor ruimtes waar je niet zo vaak komt. Tegenwoordig zijn TL-buizen ook verkrijgbaar met een dimmer of in warmere kleuren, als je het felle licht niet prettig vindt.

Spaarlampen

Een hele zuinige manier van verlichten, maar helaas komt dat ook terug in de ‘opwarmtijd’. Het duurt vaak lang voordat het licht op volle sterkte is waardoor de lamp niet handig is in kamers waar je vaak maar kort bent. Daarnaast is het licht redelijk fel wat je kunt ervaren als onprettig of ongezellig.

Led-verlichting

Dé oplossing voor fijne verlichting die ook zuinig is. Ledlampen gaan meteen op volle sterkte aan, zijn verkrijgbaar in alle kleuren en kunnen makkelijk gedimd worden. Perfect geschikt voor iedere ruimte dus, of je nou een knusse sfeer in de huiskamer wilt of een helder licht in de badkamer. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel zuinig en gaan ze tot 15 jaar mee waardoor lampen vervangen verleden tijd is. De aanschafprijs is redelijk hoog maar door het lage energieverbruik is dit binnen een jaar terugverdiend.

Mooie besparende verlichting

Om het gebruik van zuinige ledlampen te stimuleren kun je deze cadeau krijgen bij het afsluiten van sommige energiecontracten op EasySwitch.nl. Groene energie vergelijken en afsluiten in combinatie met zuinige ledlampen helpt om een steentje bij te dragen aan een schoner milieu. Bij een energievergelijker als EasySwitch kan je direct kijken hoeveel geld jij kunt besparen op je energiekosten.

Je vindt misschien ook leuk