Inrichting

Een verzekerde verhuis

20 juni 2016

Heb je net een huis gekocht? Dan begint nu het traject van geregel en van stress. Zo zul je in je nieuwe huisje misschien nog willen verbouwen (een aanbouw of een uitbouw!?). Maar voordat je in dat stadium bent aangekomen, moet je natuurlijk eerst nog verhuizen. Als je zelf gaat verhuizen komt er heel veel bij kijken. Eén van de dingen waar je op moet letten: hoe het zit met de verzekering. Zijn je spullen verzekerd wanneer je iets beschadigt tijdens het verhuisproces?

Wanneer je een verhuis uitbesteedt aan een verhuisfirma heb je met deze problematiek veelal niet of in beperkte mate te maken. De verhuizer is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor eventuele schade aan uw spullen. Lees altijd wel goed de algemene voorwaarden na.

Wanneer je zelf gaat verhuizen zijn je spullen onder de standaard inboedelverzekering in veel gevallen verzekerd. In het algemeen is het zo dat eventuele schade die door anderen is veroorzaakt en eventuele schade die niet het gevolg is van teveel risico nemen, verzekerd is. In dat geval dient u een woonverzekering af te sluiten, waarbij alles wordt vergoed.

Diefstal

Stel je bent je verhuisbusje aan het inladen en terwijl je even binnen bent om weer wat dozen te pakken, worden er spullen gestolen uit het busje. Ben je hiervoor verzekerd? Antwoord: als de spullen niet zeer waardevol en dus niet diefstalgevoelig zijn, ben je hiervoor verzekerd. Wanneer er dus een stoel wordt meegenomen, ben je hiervoor verzekerd. Echter, als de spullen wel gevoelig zijn voor diefstal, ben je hier meestal niet voor verzekerd. “Je roept het dan een beetje over jezelf af”, zo is de beredenering. Als je sieraden in een open verhuisbusje laat liggen en deze worden gestolen, dan wordt dit dus niet vergoed. Los van of het vergoed wordt of niet, is het uiteraard altijd verstandig om tijdens de verhuis uiterst voorzichtig om te gaan met waardevolle spullen, bijzonder objecten en eigendommen met emotionele waarde. Je zou niet de eerste zijn die het overkomt!

Risicovol(ler) verhuizen

Als je tijdens het verhuizen met je inboedel de meest gekke capriolen uithaalt, is de kans groot dat – mocht er wat gebeuren – je hier niet voor verzekerd bent. Een overdreven voorbeeld: wanneer je een bank van twee hoog uit het raam naar beneden gooit omdat je denkt dat dat wel zonder schade kan, en vervolgens de schade probeert te vergoeden bij de verzekering, gaat dat natuurlijk niet lukken. Maar ook wanneer je de bank door het trappengat verhuist en er ontstaat schade, geven veel verzekeraars niet thuis. Ook dit valt onder niet normaal handelen.

Hoe dit nu te voorkomen? Wanneer je via het raam en een katrol de bank verhuist, is deze juist weer wel verzekerd. De verzekeraar ziet gestabiliseerd en bedachtzaam hijsen als veel minder risicovol dan het duwen en trekken van de bank wanneer je de ‘trappengat’-route kiest.

Overeenkomstig het bovenstaande is het gegeven dat schade die ontstaat terwijl je gebruik maakt van een trolley of een traploper wel degelijk verzekerd is. Het risico dat er schade optreedt is hier immers beperkt omdat je gebruik maakt van spullen die specifiek voor verhuizen zijn.

 

 

 

Je vindt misschien ook leuk