Woonkamer

Een industriële inrichting: simpel, maar smaakvol!

27 september 2018

Woontrends lijken elkaar steeds sneller op te volgen. Ook heel opvallend: dat wat 30 jaar geleden hip was, komt weer helemaal terug… Vintage noemen we het dan. Ach ja, af en toe je woonkamer een nieuwe look geven kan inderdaad het woongenot verhogen. Als je nou niet telkens voor een geheel nieuw interieur wilt gaan (of als je er gewoon niet veel geld aan wilt uitgeven), dan kun ook werken vanuit een minimalistisch uitgangspunt of een industriële basis. Er zijn mensen die deze look als koud of saai bestempelen, maar met de juiste accenten is niets minder waar!

Ruimte in de woonkamer
Probeer als eerste stap ruimte te creëren. Niet te veel meubels, bijzet tafeltjes, of andere “sfeer”makers/nodeloze opvul-attributen. Gewoon alleen ruimte. Uiteraard moet die ruimte wel worden gevuld (comfortabel op de grond zitten is immers niet voor iedereen weggelegd). Waar vul je die dan mee? Het liefst met een beperkt aantal meubelstukken die er niet al te ingewikkeld uit zien.

Schoonheid en simpelheid
Simpele vormen komen goed tot hun recht in een industriële inrichting. Het beste kun je van tevoren bepalen welke vorm jij mooi vindt. Rond, vierkant of rechthoekig, bepaal vooraf wat jouw “hoofdvorm” wordt en stem je meubels hier op af. Je kunt wel enigszins afwisselen qua vorm, maar niet te veel want dat geeft een onrustig aanzicht. Kies bijvoorbeeld voor een strakke, simpele, rechthoekige (of vierkante) industriële eettafel met stoelen die een zitvlak hebben met zachte vormen. Kies ook voor simpele kleuren en wees terughoudend met motieven en patronen.

Functionaliteit
In een industriële woonkamer is weinig plaats voor tierelantijntjes en frivoliteit. De essentie is dat iedere toevoeging ook een functie moet hebben. Wees hier vooral creatief in en gebruik, in plaats van een standaard fotolijstje, een mooie glazen vaas om je lievelingsfoto in te doen (om maar een voorbeeld te noemen). Je kunt dus best wel accessoires in je industriële huiskamer kwijt, kijk alleen of je er net even een onverwachte twist aan kunt geven.

Materialen
Tot slot is de keuze van de materialen die je gebruikt van groot belang. Metaal en ijzer liggen natuurlijk voor de hand. Combineer je dit met simpel hout, glas of steen dan krijg je een uitstraling die niet alleen industrieel is, maar ook nog eens uiterst smaakvol.

En als je nou echt geen afstand wilt doen van die barokke fruitschaal, zet hem dan als enige op jouw mooie, strakke industriële eettafel. Puur en enkel voor het contrast…

Je vindt misschien ook leuk