Trends

Duurzaam wonen doe je zo

9 juni 2016

Duurzaam is dé trend, steeds meer mensen leven bewust en passen ook hun woonstijl daarop aan. Met duurzaam wonen helpen we de aarde, maar besparen we ook een hoop geld. Hoe doe je dat precies, duurzaam leven? Je leest het hier.

Begin met recyclen

We worden er steeds vaker op attent gemaakt door de overheid: recyclen is belangrijk. Door een deel van ons afval te recyclen, kan het hergebruikt worden en leven we een stuk milieuvriendelijker. Zo gooi je bijvoorbeeld ongemerkt een hoop oude kleren en schoenen weg, terwijl ze nog goed bruikbaar zijn. Geef je oude kleren af bij een kringloopwinkel of stop ze in een kledingcontainer. Het hergebruiken van plastic flesjes is ook gauw gedaan, doe er lekker koud water in en gebruik daarmee het flesje vaker dan eens. Ook zijn glazen potjes goed te gebruiken nadat de inhoud eruit is, bijvoorbeeld om je garen of de kralen van je dochter in te bewaren.

Let goed op de kleine dingen

Duurzaam leven hoeft niet per se groots te zijn. Het is ook belangrijk dat je goed op de kleine dingen let. Wist je dat opladers ook energie gebruiken als ze niet gebruikt worden maar wel in het stopcontact zitten? Haal stekkers van opladers die je niet gebruikt dus uit het stopcontact. Ook je televisie en computer gebruiken energie, ook al staan ze op standby. Herinner je je de ouderwetse gloeilampen nog? Je zal ze niet vaak meer zien, de spaarlamp is namelijk veel zuiniger en gaan langer mee. Zorg er dus voor dat je overal in je huis spaarlampen hebt.

duurzaam 1

Zet de verwarming een graadje lager

Door de temperatuur van je thermostaat één enkele graad lager te zetten, verbruik je al flink minder energie terwijl je het verschil nauwelijks merkt. Een makkelijke stap om te zetten dus. Wil je niet de temperatuur in je hele huis verlagen? Zet dan de verwarming in de slaapkamer lager of zelfs helemaal uit. Het is wetenschappelijk bewezen dat je in een koele slaapkamer beter slaapt. Hiermee sla je twee vliegen in één klap.
duurzaam 2duurzaam 3

 

Profiteer van zonlicht

Ook al zie je de zon niet elke dag, er is wel elke dag zonlicht. Zonnepanelen zijn ervoor gemaakt om dit zonlicht op te vangen en om te zetten in energie. Zonnepanelen leveren altijd energie op, ook als de zon niet volop schijnt. De prijs van zonnepanelen is inderdaad flink, maar wist je dat je dit bedrag in gemiddeld 10 jaar terug verdiend hebt? Je hoeft niet meteen je hele dak met zonnepanelen te bedekken, je kan er ook voor kiezen om stapsgewijs steeds meer uit te breiden en klein te beginnen. Door een offerte voor zonnepanelen aan te vragen, kom je achter de exacte prijs voor jouw huis.

Met kleine of grote stappen woon jij duurzaam en spaar je de aarde. Alle kleine beetjes helpen, dus doe mee aan deze opkomende trend en geniet van de voordelen die het meebrengt.

Je vindt misschien ook leuk