Isoleren

Drie tips om koel te blijven tijdens warm weer

24 juli 2019

Het klimaat schommelt flink en de temperaturen zijn per seizoen erg divers. In de winter hebben we te maken met een striemende kou en in de zomerperiode kunnen de temperaturen weer flink oplopen. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens de warme momenten toch redelijk koel blijft? Kortom, hoe zorg je voor een behaaglijk gevoel tijdens de zomer?

 

Houd het huis koel

Tijdens periodes van extreem warm weer kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Naast vermoeidheid en concentratieproblemen, kan er sprake zijn van duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en flauwte. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het huis waarin je woont koeler is dan de buitentemperatuur. Doe de gordijnen en rolluiken dicht zodat de zon geen kans krijgt om binnen te schijnen. Als de zon eenmaal weg is, kan de deur open worden gezet zodat het huis kan luchten met koelere lucht. Een ventilator aanzetten ’s nachts of overdag kan helpen om de gevoelstemperatuur frisser te laten zijn.

 

Zoek verkoeling

Naast het koelen van je huis, is het koelen van je lichaam essentieel om de zomer op een fijne manier door te komen. Haal dat afdekzeil voor het zwembad er dus af of maak je polsen, handen en gezicht nat met koel water. Een natte handdoek in de nek leggen kan ook helpen. Ook het drinken van veel water is belangrijk, omdat je meer transpireert dan je denkt. Neem dus altijd een fles water mee als je op pad gaat of naar het strand vertrekt en zorg ervoor dat je niet op het heetste moment van de dag een activiteit gaat doen die veel energie kost. Blijf op die momenten op een koele plek. 

 

Zorg goed voor jezelf

Het drinken van veel alcohol of koffie zorgt ervoor dat het lichaam uitdroogt. Voorkom dit door genoeg te drinken. Een vruchtensap bevat naast vitaminen genoeg om je lichaam niet te laten uitdrogen. Een kopje bouillon per dag zorgt ervoor dat het zoutpeil goed blijft waardoor je je niet flauw voelt. Mocht je dagplanning het toelaten, dan kan het fijn zijn om een dutje te doen op het heetste moment van de dag. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed in te smeren met zonnebrandcrème, mocht je besluiten de zon in te gaan. Herhaal dit regelmatig. Het is beter om voor je gevoel je te vaak in te smeren dan te weinig. Naast verbranding van de huid voorkomt het ook huidkanker.

Je vindt misschien ook leuk