Gezelligheid

Creëer een gezellig avondje met tapas

31 mei 2017

Wil je een dinertje plannen, maar weet je niet goed wat? Het is altijd lastig om iets origineels op tafel te zetten, zeker wanneer er iemand geen vis lust en de ander weer vegetarisch is. Tapas zijn de uitkomst. Deze kleine hapjes vallen vaak bij iedereen in de smaak, bovendien kan het zowel met vlees, vis als groente dus genoeg keuze, zelfs voor de moeilijke eters. Tapas vinden hun oorsprong in Spanje. Hier werd naast de borrel in het café een schaaltje op het glas gezet om te voorkomen dat er insecten in zouden komen. Op het schoteltje werd vervolgens een klein hapje gelegd. Tapas is dan ook het Spaanse woord voor schoteltje.

Aankleding

Een gezellig avondje met tapas maak je dan ook zeker af met passende aankleding. Omdat het veel kleinere hapjes betreft hoef je je niet druk te maken over de verschillende soorten bestek. Voor de meeste tapas is een vorkje al voldoende. Met wat leuke, kleurrijke schaaltjes die zowel als borden als schaaltjes voor de hapjes kunnen dienen pas je de aankleding gelijk aan op het thema. Zorg ook voor rode of gele servetten en kannen met water en wijn.

Zet zo veel mogelijk klaar

Het is erg leuk om allemaal kleine hapjes te serveren, maar tegelijkertijd kan dit voor veel werk zorgen net voor het serveren. Probeer daarom voor verschillende tapas te kiezen die van tevoren al voor een groot deel gemaakt kunnen worden. Op het laatste moment verhitten en opdienen is ideaal.

Vergeet niet de bijgerechten

Om de avond helemaal af te maken is het ook altijd prettig om wat passende bijgerechten te serveren. Denk hierbij aan een Spaanse salade, gebakken aardappeltjes met aïoli en je maak de avond helemaal af met een zelfgemaakte sangria. Een gezellige avond met tapas kan je goed afsluiten met een mooi Spaans dessert. Denk hierbij aan een flan caramel of crema catalana.

Je vindt misschien ook leuk