Klusbedrijven

Binnenschilderwerk aanpakken in 10 stappen

13 februari 2020

Ben je er klaar voor om het binnenschilderwerk aan te pakken? Een goede verfbeurt is een van de goedkoopste manieren om je huis te transformeren en om elke kamer er goed uit te laten zien. 

Stap 1: Verwijder alle spullen uit de ruimte
Je wilt natuurlijk niet dat er spullen onder de verfspetters komen te zitten. Verwijder daarom alle spullen uit de ruimte die je wilt gaan verven. Je kunt er ook voor kiezen om spullen op een “veilige” afstand te zetten, maar het is wel het fijnst werken als de ruimte helemaal leeg is.

Soms heb je ook geen keus dan het op een veilige afstand te zetten. Probeer alles dan zoveel mogelijk in het midden van de ruimte te plaatsen, zodat je goed bij de muren kunt en ruimte hebt om te werken. 

Stap 2: Verzamel al je benodigdheden
Zodra je voor jezelf wat werkruimte gecreëerd hebt, kun je een afdekfolie plaatsen op de plek waar je je materiaal wilt neerzetten en daarop al je verfspullen verzamelen. Het is belangrijk dat je afdekfolie of afdekzeilen plaatst, zodat er geen verf op de vloer terecht komt. Zorg ervoor dat je goed kwaliteit materiaal bezit om het verfproces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Stap 3: De vloer afdekken en afplakken
Je hebt je gereedschap verzameld en je bent bijna klaar om te beginnen. Nu is het tijd om de vloer volledig af te dekken en om af te plakken. Dit doe je om te voorkomen dat er verf op plekken terecht komt waar je het niet wilt hebben, zoals op de kozijnen, vensterbanken, verwarmingen enzovoorts. 

Stap 4: Stopcontacten en lichtschakelaars verwijderen
Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens het verven, kun je het beste stopcontacten en lichtschakelaars van de muren verwijderen. Dit is zo gebeurd met een schroevendraaier. Bewaar alles op een veilige plek, zodat je de schroefjes niet verliest.

Stap 5: Dicht alle gaatjes
Je zult hier en daar vast wel wat gaatjes tegenkomen van bijvoorbeeld schilderijen die ergens hebben gehangen of iets dergelijks. Soms zijn er ook wat beschadigingen opgetreden wat gaatjes in de wanden heeft veroorzaakt. Voor een goed verfresultaat is het belangrijk om deze gaatjes te dichten voordat je begint met verven. Als je dit hebt gedaan is alles weer mooi vlak en komt dit straks mooi tot zijn recht.

Stap 6: De eerste laag
De eerste laag wil je niet te dik maken. Zet de verwarming hoog, zodat de eerste laag snel drogen kan en je verder kan met de tweede laag. Tijdens het aanbrengen van de eerste laag neem je de hoeken en randen nog niet mee, dus je doet eerst de grootste oppervlakken. Zodra die gedaan zijn, begin je pas de hoeken en randen te verven.

Stap 7: De tweede laag
Er zijn verschillende manieren hoe je dit kunt aanpakken. Nu kun je bijvoorbeeld de hoeken en randen als eerst doen en daarna de tweede laag aanbrengen. Je zult nu een mooi resultaat beginnen te zien en de kleur zal nu beter tot zijn recht komen. Dankzij de eerste laag zal de tweede laag goed dekken. 

Stap 8: Opruimen!
Nu het binnenwerk geverfd is, kun je beginnen met opruimen. Breng je materiaal weg, verwijder het afplaktape en afdekfolie en plaats alle lichtschakelaars en stopcontacten terug waar ze horen.Verwijder het afplaktape voordat de verf droog is. De kamer ziet er nu heel anders uit en je begint te zien dat jouw harde werk loont!

Stap 9: Je materiaal schoonmaken
Zorg ervoor dat je na gebruik al je verfmateriaal goed schoonmaakt, zodat je het voor de volgende ruimte weer kunt gebruiken. Goed materiaal is meestal niet goedkoop. Als je het goed schoonmaakt, kun je er lang mee doen en hoef je niet steeds alles opnieuw aan te schaffen.

Stap 10: Je spullen terugplaatsen
Nu het verfproces is voltooid, kun je beginnen aan de (her)inrichting van de ruimte. Dan komt het eindresultaat pas echt goed tot zijn recht. Als je dit hebt gedaan, is er nog maar één ding over: genieten!

Vind je het lastig om al deze stappen te doorlopen? Kies dan voor een schilder uit Breda. Hij helpt je graag verder en voorkomt een hoop rompslomp.

 

Je vindt misschien ook leuk