Design

Zit je lekker? Alleen op de juiste stoel natuurlijk!

4 maart 2020

De 21ste eeuw vordert al gestaag en het is tijd voor nieuw meubilair. Kijken we vooruit of leunen we nog even lekker achterover naar het verleden?

Kleine spoiler: voor die laatste suggestie valt wel degelijk wat te zeggen. Sommige meubelen zijn namelijk qua uiterlijk nogal modern, maar kennen reeds een behoorlijke geschiedenis! En daarmee bedoelen we dus ook buiten jouw interieur. Voornamelijk, zelfs.

Waar wijst dit nu concreet op? Jij mag het zeggen. Uiteraard lijkt het op een bevestiging dat we zonder verleden geen heden hebben; alles is immers ergens op gebaseerd. Ieder meubelstuk heeft dus, met een mooi woord, een precedent. Een prototype, zo je wilt. Iemand zag een ontwerp en dacht vervolgens: dat moet anders en beter.

Maar nou beschikt het lot dat sommige designs helemaal niet meer aan veranderingen onderhevig hoeven te zijn. Kijk maar naar de buisframe eetkamerstoel. Het huidige uiterlijk stamt namelijk al uit de jaren 20 van de vorige eeuw. En ja, dat lees je goed!

Hoe kwam die er? Nou, ga er maar eens goed voor zitten. Het liefste op een buisframe stoel, natuurlijk.

In den beginne

Van 1919 tot 1933 was de Bauhaus stijl heel erg in trek. De nazi ideologie stond deze stroming echter niet toe, omdat die symbool zou staan voor een communistisch bolwerk. Hitler had het sowieso niet op moderne kunst; wellicht grijpt dat terug naar het feit dat hij werd afgewezen voor de kunstacademie.

Al in 1925 verscheen de eerste buisframe stoel van de hand van Marcel Breuer. De naam van het meubelstuk, ‘Wassily’, valt af te leiden van Wassily Kandinsky, die zijn atelier aan Breuer beschikbaar stelde om zijn gang te gaan. Echter werd de stoel pas zo genoemd toen Kandinsky zijn bewondering erover uitsprak.

Nederlandsch patent

Eigenlijk Europees. Maar het was wel een Nederlander, Martin Stam geheten, die een simpeler ontwerp van de buisframe stoel liet patenteren onder zijn naam. Het gaat hier echter wel om een veel simpeler ontwerp, degene die we nu nog steeds regelmatig in woon- en eetkamers terugzien. De Wassily was een ingewikkeld skelet met allerlei leren banden eromheen. Bij de stoel van Stam is sprake van een zit- en rugkussen, ongeacht op welke manier die bekleed zijn.

Bovendien is het fenomeen buisframe stoel er eentje dat in meerdere breinen ontsproten is, op ongeveer hetzelfde moment. Wees daarom niet verbaasd wanneer tongen beweren dat Ludwig Mies van der Rohe en/of Alvar Aalto de grondleggers zijn voor dit meubelstuk. In zekere zin zijn ze dat namelijk ook.

Vandaag de dag…

…zitten we nog steeds heerlijk op een stoel die al zo’n honderd jaar geleden werd geïntroduceerd! Tja, zo zie je maar weer; meubelen kunnen net zo tijdloos zijn als muziek. Bepaalde artiesten en bands hebben een geluid dat al in de sixties of seventies werd opgenomen maar nog steeds kakelvers klinkt. En hoewel je het uiterlijk van een buisframe stoel uiteraard niet hoort, geldt hier precies hetzelfde! Waarom zouden we immers zo gek zijn om een succesformule aan te gaan passen?

Je vindt misschien ook leuk