Bewust leven

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in kWh per dag?

16 november 2021
opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen komen op steeds meer daken te liggen. Maar hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag? Dat is een belangrijke vraag, want je wilt natuurlijk wel weten wat de opbrengst is van je investering. Dit kan je namelijk gemakkelijk in verhouding zetten tot wat je per dag nodig hebt voor jouw woning. Wanneer je overweegt om de installatie te laten verzorgen, dan zijn dit de eerste zaken die je op orde moet hebben. In dit artikel kan je daar flink meer over te weten komen.

Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

Het is in de eerste plaats interessant om te weten hoe je de opbrengst moet berekenen. Het is belangrijk om te weten dat de opbrengst iets anders is dan het rendement. Het gaat om kilowattuur als het over de opbrengst gaat. Dat is de daadwerkelijke hoeveelheid energie die een zonnepaneel opwekt in het gebruik. Het rendement heeft betrekking op de kosten die je ermee bespaart waardoor je je investering terugverdient en waar je uiteindelijk geld van moet overhouden. Dit zijn dus wel twee heel verschillende zaken die je goed uit elkaar moet houden als je gaat rekenen.

De opbrengst in kWh van zonnepanelen

Het is vooral belangrijk om te weten dat je meer moet onderscheiden dan alleen kWh. Dat komt omdat de opbrengst van de zonnepanelen altijd in wattpiek wordt uitgedrukt. Dat is de hoeveelheid energie die op jaarbasis opgewekt zou kunnen worden in de maximale situatie. Dit is per soort zonnepaneel wel enigszins verschillend. Dat neemt niet weg dat het eigenlijk altijd wel ergens tussen 300 en 400 Wattpiek ligt per zonnepaneel. Zo weet je dus ook of jouw paneel dat je voor ogen hebt van goede kwaliteit is. Met de zonuren in Nederland zal je waarschijnlijk nooit te maken krijgen met de maximale situatie.

Een berekening maken

Het is nu niet heel lastig meer om een berekening te maken. In Nederland zal je namelijk nooit met de maximale situatie te maken hebben. Dat betekent dus dat je nooit van de 300 tot 400 Wattpiek zal bereiken. In plaats daarvan moet je uitgaan van ongeveer 85 procent van de opbrengst. Heb je dus een zonnepaneel dat 350 wattpiek aankan, dan moet je dit met 0,85 vermenigvuldigen en kom je op 297,5 kWh uit. Wanneer je het op deze manier berekent, dan weet je altijd precies hoe de zaken ervoor staan en wat je mag verwachten van de zonnepanelen die je op het oog hebt voor jouw dak.

Je vindt misschien ook leuk