Slaapkamer

Waarom mannen beter slapen dan vrouwen

3 februari 2016

Het is je wellicht niet ontgaan dat mannen een stuk makkelijker in slaap lijken te vallen en in slaap blijven dan vrouwen. Dit lijkt niet alleen zo, maar dit is zo.

5 redenen waarom vrouwen slechter slapen dan mannen

Nachtrust en vrouwen onder de 21

Bij bijna de helft van de vrouwen onder de 21 is er sprake van een slaapstoornis, terwijl bij mannen dit maar 36% is, aldus slaapdeskundige en Psycho-fysioloog Gerard Kerkhof. Eén van de redenen is dat jonge vrouwen vaker nog even hun Facebook of andere Social Media checken, vlak voor het slapen gaan, wat zorgt voor onrust door de hoeveelheid impulsen. Daarbij slapen zij vaak met hun mobieltje of tablet naast hun kussen, wat er voor zorgt dat zijn continu worden blootgesteld aan “blauw licht”, een straling die de mens wakker houdt of zorgt voor een onrustige nachtrust. 

De invloed van zwangerschap

Wanneer vrouwen zwanger zijn, kan het slaapritme ernstig verstoord worden. Wanneer een vrouw 4 tot 6 maanden zwanger is, wordt comfortabel liggen steeds moeilijker. Het slapen wordt echter problematischer gedurende de laatste maanden van de zwangerschap. De steeds groter wordende baby beïnvloedt het slapen, maar ook kunnen er verschillende lichamelijk klachten opspelen. Zo kan een vrouw last krijgen van maagzuur, rusteloze benen en spierkrampen.

De invloed van wisselende hormoonspiegels op het slapen

De wisselende hormoonspiegels van vrouwen zijn van grote invloed op de nachtrust. Progesteron veroorzaakt een slaperig en vermoeid gevoel en Oestrogenen kunnen van invloed zijn op de remslaap. Deze effecten zijn vooral te merken tijdens en rondom de menstruatie, maar ook tijdens de zwangerschap en de overgang. Een daling van progesteron vlak voor de menstruatie kan voor een onrustige slaap zorgen. Daarentegen zorgt de grote hoeveelheid progesteron, gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap, voor een slaperig gevoel. De oorzaak van het slecht slapen tijdens de overgang wordt over het algemeen te wijten aan het dalen van oestrogenen en progesteron. De verandering in oestrogeen leidt bij 75-85% van de vrouwen tot de welbekende opvliegers, een gevoel van warmte en onverwachts zweten.  Daarbij kan een ander dekbed, zoals een zijden dekbed, veel verlichting geven.

Heb jij moeite met slapen of last van een onrustige nachtrust? Misschien ben je allergisch? Download hier jouw gratis exemplaar van het e-book 5 Stappen naar huisstofmijt-vrij slapen van slaapasdviseur Mirna Boomaerts.

Je vindt misschien ook leuk