Bewust leven, Trends

De voorwaarden van de verhuur van je eigen woning

12 september 2016

Heb je de keuze gemaakt om je eigen woning te verhuren? De meeste hypotheekverstekkers stellen een aantal voorwaarden met betrekking tot het verlenen van toestemming tot tijdelijk verhuur. We zetten hieronder de belangrijkste punten onder elkaar waar je op moet letten als je je woning wilt verhuren.

De financieel voorwaarden
Om te beginnen zijn er fiscale gevolgen voor de verhuurder in het geval van de verhuur van je woning. Voordat je als verhuurder je huis verhuurt moet je je bewust zijn van de financiële gevolgen. Bovendien is er een maximaal huurbedrag dat u kunt vragen. Dit bedrag wordt berekend door middel van een puntensysteem. Een andere financiële voorwaarde is dat de huurprijs niet minder dan 70 procent van de maandelijkse hypotheeklast bedraagt. De woning mag dus niet voor een spotprijs op de markt verschijnen. Ook mogen er geen betalingsachterstanden zijn.

Het opstellen van een huurovereenkomst
Samen met de huurder kun je afspraken maken over de voorwaarden en condities waaronder een woning of kamer wordt verhuurd. De kale huurprijs moet bijvoorbeeld worden vastgelegd, maar ook moeten er afspraken worden gemaakt over de kosten voor gas, water en licht en eventuele servicekosten. Al deze afspraken bij elkaar vormen de huurovereenkomst. In de huurovereenkomst moet er een clausule aanwezig zijn waarin wordt aangegeven dat de woning voor de verkoop is bestemd. Hierdoor heeft de makelaar toegang voor het uitvoeren van verkoopbezichtigingen. In de huurovereenkomst moet zijn vastgelegd dat de huurder geen veranderingen aan het gehuurde mag aanbrengen, tenzij in overleg met de eigenaar.

Je mag pas een overeenkomst opstellen, en dus je woning verhuren, nadat de woning enkele tijd actief in de verkoop heeft gestaan. Het is dus onmogelijk om direct na het plaatsen van de woning op de markt, hem te verhuren.

Bron: Zwaan Schouten Garantiemakelaars Schagenhttp://www.premiumhousing.nl/

Je vindt misschien ook leuk