Inrichting, Woonkamer

Polyurea als coating

7 september 2016

Polyurea coating is ontwikkeld in de jaren ‘80 en is ontstaan uit een reactie tussen een isocyanaat en een amine mengsel. Polyurea heeft een hoge moleculaire dichtheid en staat bekend om slijtvastheid, chemische resistentie en snelheid van verwerken. De coating is een bijzondere techniek met bijna grenzeloze toepassingsmogelijkheden. Daarnaast is het verkrijgbaar in vele kleuren.

Toepassingen van polyurea

Door de genoemde eigenschappen is een polyurea coating veelzijdig toepasbaar. Doordat het materiaal waterbestendig is, wordt het vaak toegepast als zwembadcoating. Daarnaast wordt (drink)water vervoerd in tanks die zijn bekleed met polyurea. Dankzij de korte droogtijd kun je elke vorm makkelijk voorzien van een coating. Hierdoor wordt het gebruikt op vloeren, wanden en daken. Zo vind je het in trappenhuizen, balkons en terrassen. Daarnaast zie je het steeds vaker buiten. Buitenmeubilair, zoals stoelen en loungebanken, maar ook bloembakken en ligbanken zijn daardoor weerbestendig en snel te reinigen. Hoewel de meubels er robuust uitzien, blijven ze toch lichtgewicht.

Aanbrengen van de coating

Het aanbrengen van een polyurea coating is een nauwkeurige klus. Het mengsel wordt verwerkt met verwarmde machines en wordt onder hoge druk op het materiaal gespoten. Belangrijk zijn de condities van de ruimte waarin dit gebeurt. Nadat de diverse componenten bij elkaar gevoegd worden moet de coating direct aangebracht worden. De coating kan namelijk alleen binnen een bepaalde tijd verwerkt worden. Vaak moet dit gebeuren binnen een half uur, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren. De luchtvochtigheid, temperatuur en type coating dragen hier allemaal aan bij.

Duurzame coating

Het product laat vele andere producten ver achter zich als het gaat om chemische resistentie, hechtsnelheid en vooral duurzaamheid. De vraag naar polyurea coatings neemt daardoor steeds toe. Voor het leveren, toepassen en aanbrengen van de coating kun je terecht bij vele aanbieders. Tegenwoordig brengen ze de coating op een duurzame manier aan. Het mengsel bevat dan natuurlijke en/of gerecyclede producten.

Je vindt misschien ook leuk