Keuken

Verschil in pannen

8 mei 2017

Het is tijd om te koken. Je trekt je keukenkastje open en daar komen tientallen pannen tevoorschijn. Een kookpan, koekenpan, braadpan, wokpan, snelkookpan en wellicht is uw keukenkastje ook nog gevuld met een grillpan. Wat is nu precies het verschil tussen deze pannen en welke maaltijd bereid je met welke pan? Geen paniek, want na het lezen van deze blog is alles overduidelijk!

  • Kookpan

Ben je van plan om gezonde groenten te bereiden of heb je zin om een maaltijd met pasta of misschien wel rijst klaar te maken? Pak dan die kookpan maar uit het keukenkastje. Een kookpan is over het algemeen van RVS of aluminium gemaakt en altijd voorzien van een deksel. Met behulp van het deksel kun je de bereidingstijd verkorten. Door met een deksel op de pan te koken wordt warme lucht in de pan behouden. Kortom, het koken met een deksel zorgt ervoor dat je eerder van je maaltijd kunt genieten.

  • Koekenpan

De koekenpan, deze heb je ongetwijfeld in huis. Het is namelijk de meest voorkomende pan. Wil je een overheerlijk stukje vlees of vis op je bord? Dan is de koekenpan jouw grote vriend. Toch liever een gebakken eitje of pannenkoek? Ook dan kan je bij de koekenpan terecht. Eigenlijk kan een koekenpan zowel voor het ontbijt, lunch als diner gebruikt worden.

  • Braadpan

Zin in een culinair hoogstandje, een overheerlijk smaakvol stukje vlees? Trek die braadpan dan maar eens uit de kast. Een braadpan is namelijk ideaal voor het braden van een groot stuk vlees. Doordat een braadpan is voorzien van een dikkere bodem, kan je het vlees urenlang op het vuur laten sudderen. Daarnaast is een braadpan ook geschikt voor het  bereiden van stoofgerechten. Over het algemeen zijn braadpannen gemaakt van RVS of gietijzer. Deze materialen houden de warmte goed vast. Kortom, het koken met een braadpan is ook nog eens duurzaam.

De meest bekende braadpan, die iedereen ooit wel heeft gezien, is de Signature van Le Creuset.

  • Wokpan

Staat het roerbakken van vlees, groenten of vis op de planning? Wil je een lekker Oosters gerecht bereiden? Dan is het ideaal om gebruik te maken van de wokpan. Deze pan is te herkennen aan de grootte van de pan. Een wokpan is qua afmetingen namelijk groter dan andere pannen. Verder is een wokpan gemakkelijk te herkennen aan de hoge rand.

  • Snelkookpan

Ben je niet zo’n keukenprinses of keukenprins? Dan wordt het tijd om de snelkookpan in huis te halen. Een snelkookpan verwarmt zeer snel tot 100°C. Hierdoor is de maaltijd binnen een mum van tijd klaar. Ideaal als je er een hekel aan hebt om lang achter het fornuis te staan. Merken als WMF en het hoogwaardige Fissler hebben verschillende snelkookpannen in het assortiment.

  • Grillpan

Met een beetje olie of boter is jouw vlees of vis zo gegrild. Een grillpan is meestal gemaakt van gietijzer of aluminium en wordt in een kort tijdsbestek tot hoge temperaturen verwarmd. Een grillpan zorgt voor een krokant randje aan de buitenkant en een overheerlijke malse binnenkant.

Je vindt misschien ook leuk