Keuken

Onmisbaar in je keuken: de slowcooker

13 april 2020

Steeds meer mensen ontdekken de slowcooker. Het is de opvolger van het oude petroleumstelletje of een römertopf. Je maaltijden voorbereiden in dit apparaat is helemaal 2020. Eigenlijk is het een onmisbaar apparaat voor iedere keuken.

De aanschaf van een slowcooker

Hoe kun je nu de beste slowcooker kopen? Daarbij kun je letten op verschillende kenmerken. De meeste slowcookers hebben twee standen: low en high. Deze standen spreken voor zich.

Je kunt ook kijken naar een slowcooker met een timer. In plaats van op een stand te koken, kun je dan zelf instellen hoelang het apparaat met het product bezig moet zijn. Op die manier hoef je geen sterrenchef te zijn om een lekker gerecht voor het hele gezin klaar te maken. Denk bij de aanschaf van je slowcooker ook aan de grootte van je gezin: een groot gezin heeft natuurlijk een grotere slowcooker nodig. Op de website van BestGekozen.nl vind je allerlei soorten cookers.

Hoe werkt een slowcooker?

Een slowcooker is een relatief simpel apparaat. Je stopt er ingrediënten in en deze worden gegaard. Je bereidt gerechten door ze langzaam gaar te stoven. Daar gaat wel een stukje voorbereiding aan vooraf, zoals het snijden van de groenten en eventueel het licht aanbakken van vlees. Door vlees in een pan te laten dichtschroeien, blijven de sappen in het vlees beter behouden. Leg alvast wat kruiden klaar en maak eventueel nog een saus of een bouillon. De ingrediënten stop je in de ochtend of in de avond in de slowcooker, zet het apparaat op de gewenste stand en je eten is perfect op tijd klaar.

Goed om te weten: tijdens het koken in een cooker komt er veel vocht uit vlees of groenten vrij. Daarom hoef je er in principe geen extra vocht bij toe te voegen. Vlees hoeft niet helemaal onder het water te staan. Twijfel je over de hoeveelheid vocht? Begin dan met een klein beetje, je kunt immers later nog wat vocht toevoegen.

Een slowcooker is een gezonde optie

In een slowcooker kun je allerlei gezonde gerechten voorbereiden. Het gebruiken van dit apparaat is in principe een gezonde keus. Je kunt namelijk op een constante temperatuur eten bereiden. De stoom die vrijkomt, circuleert in een gesloten pan. Daardoor blijven alle sappen en smaken in het eten behouden. Daardoor wordt het niet kapot gekookt.

Daar komt nog bij dat bij het bereiden van slowcooker gerechten weinig vet komt kijken. Door lang te garen kunnen kruiden en specerijen goed in het gerecht trekken. Daardoor is je maaltijd niet alleen gezond, maar ook lekker.

Opwarmen in een slowcooker

Eigenlijk is een slowcooker er niet voor gemaakt om gerechten nog eens op te warmen. Je kunt de cooker wel op de warmhoudstand zetten, zodat het eten nog warm is tegen de tijd dat je aan tafel gaat. De warmhoudstand kun je het best niet langer dan een uur gebruiken. Een gerecht dat je ‘s nachts hebt laten koken in de slowcooker, kun je het best in een grote pan overdoen. Zet de pan koel weg en warm tegen etenstijd het gerecht op het gasfornuis op. Zo bereik je het beste effect.

Je vindt misschien ook leuk