Keuken

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een afzuigkap?

31 mei 2017

Of de afzuigkap die nu in je woning hangt nou kapot is, of je wilt een hele nieuwe keuken aanschaffen. Een belangrijk onderdeel is de afzuigkap, deze moet goed functioneren en passen binnen de woning en het bestaande afzuigsysteem. Er zijn dan ook verschillende vormen en mogelijkheden voor een nieuwe afzuigkap. De eerste keuze zal zijn of je een afzuigkap wilt aanschaffen met of zonder motor. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een afzuigkap met motor, maar is er een afzuigsysteem in de woning welke is aangesloten op de keuken dan is het ook vaak mogelijk om te kiezen voor een afzuigkap zonder motor. Een voordeel daarvan is dat er geen aansluitpunt hoeft te zijn richting stroom. Bovendien is het bij een afzuigkap zonder motor vaak niet nodig om een afvoer naar buiten aan te leggen.

Hoe groot moet de afzuigkap zijn?

De grootte van de afzuigkap hangt in veel gevallen af van de grootte van het fornuis. Bij een groot fornuis met vijf of zes pitten is een grote afzuigkap geen overbodige luxe. Daarnaast kan er ook gekozen worden om een afzuigkap in te bouwen in het plafond. Dit is bijvoorbeeld ideaal bij een kookeiland.

De capaciteit

Natuurlijk is ook in capaciteit de ene afzuigkap de andere niet. Bedenk hoe belangrijk je de kooklucht in een woning vindt en hoe dit eventueel anders op te lossen kan zijn. Is je fornuis naast een groot raam, welke je toch altijd open hebt staan, dan heb je een minder grote capaciteit nodig, dan wanneer je graag iedere avond uitgebreid een maaltijd kookt. Bedenk verder dat een afzuigkap ook vocht in de woning snel afvoert wat vaak ook erg handig is.

De uitstraling

Niet geheel onbelangrijk, maar hoe staat de afzuigkap in de keuken en de rest van de woning. Het oog wilt ook wat. Heb je een witte keuken, dan is het misschien geen goed idee om daar een zwarte afzuigkap boven te hangen. In veel gevallen wordt voor dezelfde kleur gekozen als van het fornuis.

Je vindt misschien ook leuk