Verlichting

Moderne verlichting voor slaapkamers: do’s and don’ts

24 maart 2017

Er zijn tientallen woonstijlen, gaande van landelijk tot retro. Nochtans blijft de moderne stijl bijzonder populair. Dat komt waarschijnlijk omdat de lichte kleuren en strakke vormen van deze interieurstijl voor een gevoel van rust zorgen.

Voor een moderne inrichting moeten alle elementen op elkaar afgestemd zijn. In de slaapkamer kies je bijvoorbeeld niet voor een klassiek hemelbed, maar voor een moderne boxspring met een strak stoffen hoofdbord. Ook de nachtkastjes, kleerkasten en decoratie moeten bij deze stijl passen.

Dat geldt ook voor de verlichting. Moderne slaapkamers verdienen moderne verlichting. Om die op punt te zetten, hebben we enkele do’s and don’ts verzameld.

Don’t: één plafondlamp in het midden van de kamer

Vroeger hing men simpelweg één plafondlamp in het midden van de slaapkamer om de gehele ruimte te verlichten. Dat past niet bij de moderne woonstijl.

Je kiest beter voor twee dubbele inbouwspots aan het voeteinde van het bed. Op deze manier wordt de kamer verlicht, zonder dat er verblinding ontstaat wanneer je in bed licht.

Don’t: gebruik slechts één lichtbron voor de volledige ruimte

Tegenwoordig opteert men voor functionele verlichting. Dat wil zeggen dat we lampen voorzien op plaatsen die een specifieke functie hebben. De inbouwspots aan het voeteinde uit het eerste puntje zijn bijvoorbeeld de algemene verlichting. Daarnaast hebben we nog licht nodig aan de kleerkasten. Installeer een rij inbouwspots op enkele centimeters van de kast om de inhoud te verlichten. Zo zie je direct het onderscheid tussen een donkerblauwe en zwarte trui. Lees je regelmatig in bed? Dan heb je tevens een verstelbare wand- of tafellamp nodig.

Do: kies voor indirect licht

Moderne slaapkamers lenen zich perfect voor indirecte verlichting. Een LED-strip onder het bed, achter het hoofdeinde of op een kleerkast zal er prachtig uitzien. Bovendien zorgt dit indirect licht direct voor een gezellige sfeer. Eventueel kan je zelfs opteren voor een RGBW LED-strip. Dit type heeft aparte diodes voor rood, groen, blauw en wit. Hierdoor zijn alle kleuren van de regenboog mogelijk.

Do: wees creatief

Modern design laat creativiteit toe. Wees dus niet bang om een beetje te experimenteren in jouw moderne slaapkamer. Vervang bijvoorbeeld de tafellamp op het nachtkastje door twee Tom Dixon Beat Light hanglampen naast het bed. Of zet een design vloerlamp in de hoek van de slaapkamer als blikvanger.

Do: gebruik dimbare verlichting

Deze tip is niet alleen van toepassing op moderne slaapkamers, maar ook op andere stijlen. Dimbare verlichting biedt enorm veel flexibiliteit. Je kan immers makkelijk tussen lichtsferen wisselen. Lampen op volle lichtintensiteit geven een koel wit licht, wat erg handig is tijdens het uitkiezen en passen van jouw outfit. Wanneer je de verlichting dimt, krijgt deze een zachte oranje gloed. Gedimde verlichting creëert dus een sfeer van gezelligheid en huiselijkheid.

Je vindt misschien ook leuk