Gezelligheid

Maak depressies bespreekbaar

8 november 2016

Jaarlijks hebben veel Nederlanders last van een depressie. Het is alleen een onzichtbaar probleem, ook onder jongeren. Lees er meer over in dit blog.

Omgaan met depressies

Wist je dat één op de twintig Nederlanders jaarlijks last heeft van een depressie? Onder jongeren is dit aandeel nog groter. Het grote probleem is dat er veel onbegrip is over deze ziekte, want dat is het. Mensen schamen zich ervoor en praten er niet over. Jongeren al helemaal niet. Minister Schippers wil hier verandering in brengen. In september 2016 is de campagne ‘Omgaan met depressie’ gestart. Het doel is om het onderwerp depressie bespreekbaar te maken op je werk, school en thuis. In dit blog lees je er meer over.

Wist jij al dat depressies veel voorkomen?

Uit onderzoek blijkt dat depressies vooral bij jonge vrouwen (18-35) en jongeren (13-18) vaker voorkomen dan bij andere groepen. Het is lastig om een depressie bij jezelf of een vriend(in) te herkennen. Iedereen voelt zich weleens somber doordat je ruzie hebt gehad met je beste vriend(in) of omdat je moeder ziek is. Vaak verdwijnt zo’n sombere bui vanzelf. Dit hoort ook een beetje bij het leven. Maar duurt deze somberheid langer? Of voel je je voortdurend zo en heb je problemen om normaal te functioneren op je werk en thuis? Dan is er wat anders aan de hand. Je kunt een depressie hebben. Je bent dus ziek. Daar hoef je je niet voor te schamen. Het kan iedereen overkomen, van jong tot oud. Het is een ziekte die goed te behandelen is. Misschien praat je er nooit met iemand over, maar dit is wel belangrijk. Het is de eerste stap naar hulp.

Herken een depressie

Het is niet altijd eenvoudig om een depressie te herkennen. Toch is er een aantal signalen waaraan je het kunt herkennen. Heb je last van een sombere stemming? Is die stemming het grootste deel van de dag aanwezig en duurt dit al langer dan 2 weken? Ook heb je minder interesse in dingen die je normaal gesproken leuk vindt. En functioneer je slecht op je werk en thuis. Dan heb je last van een stemmingsstoornis oftewel een depressie. Je herkent een depressie bij jezelf of een vriend(in) als je last hebt van 5 of meer van de volgende symptomen:

  • Sombere stemming
  • Verminderde interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten
  • Verminderde eetlust of juist toename ervan
  • Slapeloosheid, slecht of teveel slapen
  • Vermoeidheid, verlies aan energie
  • Gevoel van waardeloosheid, overmatige schuldgevoelens
  • Moeite met concentratie, nadenken en het nemen van beslissingen

Hoe sneller je erbij bent, hoe beter het te behandelen is. Neem dus iemand in vertrouwen en praat erover.

Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie over depressies? Neem dan eens contact op met een deskundige. Mariska de Jong is psycholoog en expert op het gebied van depressies bij jongeren. Neem eens een kijkje op haar website http://www.psyathome.nl voor meer informatie.

Je vindt misschien ook leuk