Inrichting

Fleur je woonkamer op met een vloerkleed

13 juni 2019

Wil je je inrichting graag een oppepper geven, zonder ingrijpend te gaan klussen? Een vloerkleed kan je woonkamer direct een nieuwe look geven. Meer kleur, warmte, comfort en verbinding tussen verschillende plekken in de woonkamer.

Maar een vloerkleed heeft nog meer effecten. Je kunt ook juist een vloerkleed toepassen voor de geluiddempende kwaliteiten, om de akoestiek in de kamer te verbeteren en tegen allergie.

Waar let je op bij de keuze voor een vloerkleed

Bij de keuze voor een vloerkleed voor je woonkamer zijn er een paar dingen waar je op moet letten. De afmeting is natuurlijk belangrijk. Wil je een vloerkleed alleen onder je zithoek, of wil je een groter of kleiner oppervlak bedekken. Ook de kleur en het materiaal zijn belangrijke keuzes. Elk materiaal heeft zijn eigen uitstraling en eigenschappen.

Waar wil je het vloerkleed voor gebruiken? Wil je het puur voor de uitstraling en het comfort, of moet het geluiddempend zijn. Is iemand in huis allergisch, dan is het ook belangrijk om op het materiaal te letten.

Vloerkleden tegen allergie

Een vloerkleed gebruiken tegen allergie klinkt een beetje vreemd. Als je allergisch bent voor huisstofmijt is het vaak een van de eerste spullen die je verwijdert uit je woonkamer. Maar dat is niet altijd terecht. Kies voor een natuurlijk materiaal zoals jute of sisal. Deze materialen hebben juist een neutraliserende werking op stof.

Vloerkleden voor een nieuwe look

Ben je jouw interieur een beetje beu en wil je het een oppepper geven? Een mooi gekleurd vloerkleed verandert de hele sfeer in de kamer.

Je kunt natuurlijk voor een egale kleur gaan, maar patronen en motieven passen ook goed bij diverse woonstijlen. Een geometrisch patroon voor een moderne inrichting, of juist klassieke patronen voor een klassiek interieur. Mooie Oosterse prints bij een Bohemian inrichting, of retro patronen bij een retrostijl.

Houd je van een natuurlijke inrichting, dan passen de eerdergenoemde natuurlijke materialen hier ook goed bij. Ze geven nog meer warmte aan je inrichting en combineren prachtig met andere natuurlijke materialen zoals hout.

Warmte en sfeer

Het materiaal dat je kiest heeft ook effect op de warmte die je kleed uitstraalt. Ook de keuze voor een hoogpolig tapijt geeft een extra warm en knus effect. Heerlijk op herfst- en winteravonden je voeten opwarmen in het hoogpolige tapijt.

Vloerkleed onderhouden

Wil je zo lang mogelijk van je vloerkleed genieten, dan is het belangrijk om het goed te onderhouden. Stofzuig het regelmatig, zeker als je allergisch bent voor stof en draai het ook regelmatig. Door het regelmatig te draaien voorkom je ingesleten looppaden in je kleed.

Knoei je per ongeluk iets op het kleed? Maak dit dan zo snel mogelijk schoon. Zo kan het niet te diep in de stof trekken. Dep de vlek altijd van buiten naar binnen weg. Zo voorkom je dat je het nog verder over het kleed uitwrijft. Door te deppen en niet te wrijven, duw je de vlek ook niet verder de stof in.

 

Bron: hetwoongemak

 

Je vindt misschien ook leuk