Inrichting

Onderhoudstips voor je vloerkleed

26 oktober 2017

Je hebt een vloerkleed en wilt natuurlijk dat deze zolang mogelijk meegaat. Goed onderhoud is hiervoor belangrijk en daarom geef ik jullie tips voor het onderhoud zodat jullie vloerkleed lang mee kan gaan. Onderstaande tips gaan op voor vrijwel alle soorten en materialen vloerkleden. Een vloerkleed dat volledig van wol gemaakt is, is het makkelijkst in onderhoud, omdat wol geen vuil aantrekt.

Stofzuigen

Een vanzelfsprekende tip, maar regelmatig stofzuigen van je vloerkleed is erg belangrijk. Je verwijdert hiermee stof en vuil van het vloerkleed. Als je dit niet regelmatig doet loop je het vuil en stof verder in het vloerkleed wat de levensduur niet ten goede komt. Stofzuig het kleed met een gladde stofzuigermond.

Pooltjes en pluisjes

Voornamelijk bij nieuwe vloerkleden en tapijten komt het nog weleens voor dat pluisjes en pooltjes loslaten van het kleed. Dit is geen probleem en zelfs heel erg normaal. Je kunt de pooltjes en pluisjes simpelweg opzuigen met je stofzuiger.

Een absolute no-go is het uitrekken van pooltjes uit het vloerkleed. Als de pooltjes wat uitsteken en/of los zitten kun je deze het beste voorzichtig knippen.

Luchten

Lekker luchtig, het kan je kleed ten goede komen door het af en toe buiten te laten luchten. Leg het kleed niet in het gras, maar leg hem bijvoorbeeld over de droogmolen. Zodat de onderkant vrij is van de grond en het kleed goed kan luchten. Je kleed ruikt nu ook weer lekker fris.

180 graden rond

Mensen lopen vaak maar aan één kant van het vloerkleed. Als je het vloerkleed altijd op dezelfde manier laat liggen, heeft één deel van het vloerkleed het zwaarder te verduren dan het andere deel. Draai daarom uw kleed om het half jaar 180 graden. Hiermee voorkom je dat het vloerkleed maar aan één kant slijt.

Een vlek, wat nu?

Het kan gebeuren dat iemand wat morst, of iemand wat laat vallen op jouw vloerkleed. Het kan gaan om een kopje koffie, frisdrank of misschien wel een glas rode wijn. Als dit gebeurt is het belangrijkste om meteen de vlek te behandelen.

Haal eerst het vocht uit het vloerkleed met een droge doek of een stuk keukenpapier. Ga nooit wrijven over de vlek, maar doe dit door te deppen.  Wrijf je wel over de vlek? Dan maak je de vlek alleen maar groter en bestaat de kans dat je het kleed beschadigd.

Nadat je het meeste vocht uit het kleed hebt gedept, behandel je het kleed met koud water of schoonmaakazijn. Dep vervolgens het kleed weer droog met een droge doek of keukenpapier. Gebruik geen zout, bleekmiddel of een chemisch schoonmaakmiddel. Dit kan de kleur van het beïnvloeden en zorgen voor een vlek die je blijft zien.

Let daarnaast op dat je het kleed niet te nat maakt en loopt op de natte plek(ken)!

Achteraf reinigen

Het kan gebeuren dat je niet in de buurt was toen de vlek in het kleed kwam. Jammer, maar nog geen reden tot paniek! Maak het kleed lichtelijk nat met koud water of schoonmaakazijn. Pak vervolgens een lepel en schraap als het ware van buiten naar binnen over de vlek en dep het vocht op met een droge doek of keukenpapier.

Wist je dat?

Wist je dat je een vloerkleed bij aanschaf soms ook kunt laten behandelen zodat deze minder snel vuil opneemt? Vraag naar de mogelijkheden bij je leverancier. Je kunt dit ook achteraf laten doen door een specialist.

Professioneel reinigen

Tot slot heb je de mogelijkheid om het vloerkleed professioneel te laten reinigen door een specialist. Ga dit niet zelf doen. Een specialist weet precies wat wel en niet goed is voor jouw vloerkleed. Als aanvullend voordeel heb je dat je verzekerd bent. Mocht het fout gaan…

Lang genieten van jouw vloerkleed!

Doe je voordeel met deze tips en jij kunt nog lang genieten van jouw vloerkleed! Mocht je vloerkleed toch aan vervanging toe zijn of wil je graag een ander vloerkleed, kijk dan eens bij Rozenkelim.nl. Zij hebben unieke handgemaakte vloerkleden uit Marokko, Moldavië, Turkije en Iran. Het assortiment bestaat uit berbers, rozenkelims, patchwork, Perzische en vintage vloerkleden. Ook beschikken zij over een assortiment replica vloerkleden.

Je vindt misschien ook leuk