Keuken

Voor- en nadelen aanrechtbladen

13 maart 2017

Aanrechtbladen kunnen uit vele verschillende materialen vervaardigd worden. Ieder materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Wanneer de materialen voor een aanrechtblad gebruikt wordt dan kan iedere eigenschap als een voordeel of nadeel beschouwd worden. Om je te helpen een keuze te maken uit materialen als composiet, graniet, kunststof en beton vermelden we in deze blog van ieder van deze aanrechtbladen de voor- en nadelen.

Composiet

Composiet is één van de meest gebruikte materialen voor aanrechtbladen. Het is een mengsel van verschillende materialen die met een hars tot een vast aanrechtblad gemaakt wordt. De voordelen van een composiet aanrechtblad is dat het redelijk goedkoop is maar toch voor een luxe uitstraling kan zorgen. Verder is het materiaal ontzettend hard en duurzaam. Een nadeel is dat je voorzichtig moet zijn met hete pannen op het aanrecht.

Graniet

De meest luxe keuze die je kan maken is graniet. Het natuurproduct zal altijd uniek zijn en zeer mooi ogen. De voordelen van een aanrechtblad van graniet is de kras- en hittebestendigheid. Een nadeel is dat het materiaal vocht kan opnemen. Wanneer dit gebeurt dan kunnen er blijvende markeringen achterblijven. Ook moet je graniet blijven onderhouden om het mooi te houden.

Kunststof

Een kunststof aanrechtblad is goedkoop maar toch erg duurzaam. De lage prijs is absoluut een voordeel van deze materiaalkeuze. Bovendien is kunststof waterafstotend en is het in alle kleuren verkrijgbaar. Een nadeel is dat het aanrechtblad meestal niet krasbestendig is en daardoor makkelijk zal beschadigen. Verder moet je oppassen met hete pannen omdat het materiaal niet tegen hoge temperaturen bestand is.

Beton

Beton is een materiaal dat veel positieve eigenschappen heeft om gebruikt te worden als aanrechtblad. Het kan bijvoorbeeld in alle vormen gegoten worden en zorgt voor een unieke look in de keuken. Betonnen aanrechtbladen zijn hard, bestand tegen hitte en zeer slijtvast. Daarbij is het ook nog redelijk goedkoop. Wel is beton erg poreus waardoor het kan breken en zal het vloeistoffen opnemen waardoor vlekken in het materiaal kunnen komen te zitten.

Je vindt misschien ook leuk