Inrichting

De Kamer en Suite

20 november 2019

In de hedendaagse nieuwbouw en verbouw zien we ze steeds vaker terugkomen. Namelijk, de kamer een suites. Dit is de combinatie van een voor- en achterkamer, welke veelal wordt gescheiden door middel van één of twee schuif- of klapdeuren. Dit soort kamer en suites worden gekenmerkt door verschillende stijlelementen die samen voor een zeer uniek en prachtig geheel zorgen. Zo bevindt zich in de deur de meeste prachtige glascreatie door middel van facetglas, glas in lood, kathedraal glas en ga zo maar even door. Het op maat laten maken van een kamer en suite is echt specialistisch werk dat niet voor iedereen is weggelegd. In deze blog ga ik je wat meer vertellen over de verschillende stijlelementen en varianten van zo’n kamer en suite. 

Een kamer een suite scheidt de voor- en achterkamer in een woning. Van oudsher is hierbij de voorkamer bedoelt om (zakelijk) bezoek in te ontvangen en is de achterkamer meer voor het gezin om gezellig spelletjes te doen, dineren of even lekker de dag doornemen. De eerste kamer en suites zijn ontstaan rond 1840 en zijn in de loop van de eeuwen verder uitgebreid, verandert en zodoende zijn er ook diverse stijlperiodes ontstaan. 

Belle epoque stijl.

Dit tijdperk speelt zich af in de tijd voor de eerste wereldoorlog aan het eind van de 19e eeuw. De tijd kenmerkte zich in België en Frankrijk door een relatief welvarende en rustige periode. Vrij vertaald betekent dit tijdperk dan ook het mooie tijdperk. Het ging goed en dat mochten mensen ook wel zien. De stijlelementen die in deze periode terugkwamen waren luxe en gekenmerkt door hoge plafond, sierrijke profileringen en strakke deurlijsten. Dit allemaal wel in een luxe kleurtje natuurlijk.

Jaren ’30 stijl

Zoals de naam al doet vermoeden is deze stijlperiode ontstaan in de jaren ’30 van de vorige eeuw. De Roaring Twenties maakte al snel plaatst voor een nieuwe periode. Het decoratieve werd ‘moderner’ en er ontstonden strakke lijnen in combinatie met een lager gebouwd plafond. Bij deze stijl zijn de panelen van een kamer en suite in lijn met de kasten, dit zorgt ervoor dat er een extra ruimtelijk element ontstaat. 

Stijlelementen

Er zijn diverse stijlelementen die zowel in een kamer en suite Jaren’30 als in de Belle Epoque terugkomen. Dit zijn bijvoorbeeld deurlijsten, kast elementen, glasstijlen, deuropeningen, panelen en glas in lood. Wil je meer weten over het kopen van plinten, klik dan op de link. 

 

Je vindt misschien ook leuk