Buiten

Activiteit van mollen in de tuin voorkomen

20 november 2019

Mollen zijn kleine zoogdiertjes die veelal onder de grond leven en hierbij gebruik maken van lange, gecompliceerde netwerken die onder verscheidene tuinen of velden door lopen. Omdat een mol een solitair bestaan leeft, hoeft u nooit bang te zijn dat u tegelijkertijd meerdere mollen in uw tuin heeft. Er bestaat niet zoiets als een mollenfamilie die uw tuin omver ploegt. Wel kan het zijn dat een mol door de tuin heen komt en hierbij gebruik maakt van het gangenstelsel van een andere mol. Echter zal een nieuwe mol zich nooit huisvesten in uw tuin als er al een andere mol aanwezig is. Als u een hele grote tuin heeft, of een groot landgoed, kunnen zich uitzonderingen voordoen.

Mollen, het hele jaar door

Mensen denken vaak dat mollen enkel in de voorjaars- en zomermaanden actief zijn, maar dat is niet het geval. Een mol is het hele jaar door actief en graaft ook het hele jaar door nieuwe gangen. Echter, in de winter, liggen die gangen veel dieper dan in de zomer. Dit is voor de simpele reden dat de grond aan het oppervlak simpelweg te hard is om er gemakkelijk doorheen te kunnen graven. Daarom zal u in de winter zelden nieuwe molshopen tegenkomen. Echter, zijn de molshopen die ‘s winters ontstaan wel hoger dan in de zomer. Dit komt doordat de mol haar zand langer meeneemt en het pas naar het oppervlak duwt wanneer het echt nodig is. Zo voorkomt hij uitputting door het constante gegraaf langs die steenharde grond.

In de zomer

In het voorjaar en in de zomer lijken de mollen het meest actief, omdat we ze dan goed kunnen zien. Ze graven in die tijd voornamelijk veel gangen aan het oppervlak. Dit worden mollenritten genoemd. Deze gangen zijn zo oppervlakkig, dat u ze vaak met het blote oog kunt zien lopen. Deze mollenritten worden gebruikt om te jagen. Mollen ploegen de grond om en hopen zo verse regenwormen en andere insecten tegen te komen, die zie dieper onder de grond niet tegen zullen komen. Van februari tot april gaan mannetjes op zoek naar vrouwtjes om het paringsproces op gang te brengen. Via dezelfde mollenritten zoeken de mannetjes naar vrouwtjes en na kort contact verdwijnt de mannelijke mol weer. Binnen 28 dagen, rond juni of juli, bevalt de vrouwtjes mol en begint het leven van drie tot zes kale mollen. Na enkele dagen verlaat de moeder het nest en gaan de mollen hun eigen weg.

Klemmen en vangen

Om een mol te vangen moet u weten waar in de tuin de mol zich bevindt. Hierbij kunt u afgaan op de mollenritten of afgaan op plek waar u de hoofdgangen van de mollen ziet lopen. Vervolgens kunt u gebruik maken van een handige mollenklem of een andere mollenval. Het is belangrijk dat u een goede mollenklem koopt, omdat die zowel de vangkans als de pijnloze dood van de mol garandeert. Mocht u ze niet willen doden, kunt u altijd gebruik maken van een mollenverjager die gebruik maakt van een sequentieel geluid dat de dieren verjaagd. Echter kan dit langer duren dan wanneer u deze vangt. Soms worden ze ook even heel actief voor ze vertrekken. Op www.melkbusshop.nl vindt u verschillende mollen klemmen waaronder een diervriendelijke.

Je vindt misschien ook leuk