Buiten

Alles over mollen klemmen

19 augustus 2019

Het is de nachtmerrie van menig tuinliefhebber; een mol in de tuin. Je prachtige grasveldje wordt ineens ontsierd door forse molshopen. En dat terwijl je je grasveldje met zoveel geduld gekweekt hebt. Zaak de mol een halt toe te roepen. Dit doe je eenvoudig met mollen klemmen, bovendien een milieuvriendelijke manier van mollenbestrijding.

Niet schadelijk voor het milieu

Met mollen klemmen is het eenvoudig werken. De klemmen kennen bovendien een lange levensduur en de resultaten zijn prima. Groot voordeel is ook dat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van producten die schadelijk zijn voor het milieu.  Werken met mollen klemmen is op milieuvriendelijke wijze werken, ook niet onbelangrijk natuurlijk. Mollen klemmen zijn ook specifiek voor de mol, een zwart beestje dat zo goed als blind is en onder de grond leeft.  Wil je bij andere manieren van mollen vangen nog weleens met bijvangst te maken krijgen, bij mollen klemmen is dat vrijwel nooit het geval. Mollen klemmen span je gemakkelijk met je handen en je kunt de klem overal gebruiken.

In de lente, herfst of in de winter

Ga je met mollen klemmen aan de slag, dan is het wel zaak het hoofd er goed bij te hebben, want de plaatsing moet nauwkeurig gebeuren en dat op precies de goede plaats. En dus moet je uitzoeken waar de gangen die de mol gegraven heeft zich bevinden. Vaak kun je dit aflezen aan de plaatsen waar de molshopen zich bevinden. Schep daar met de hand of een schepje een deel van uit. Vervolgens plaats je de klem. Bij voorkeur vang je mollen met mollen klemmen in de lente, herfst of winter, mits het niet vriest uiteraard. Markeer wel altijd de plaats waar je de mollen klemmen precies geplaatst hebt. Een paar dagen na de plaatsing kun je dan zien of het plaatsen van de klem al effect heeft gesorteerd.

Onder spanning in de mollengang geplaatst

Een mollenklem is van metaal en wordt onder een bepaalde spanning in de mollengang geplaatst. Beweegt de mol zich over de klem, dan slaat de klem dicht. De mol is door de klem op slag dood. Je hebt heel veel verschillende soorten en maten klemmen beschikbaar. En dus ook in verschillende prijsklassen. De eerste keren is het even zoeken naar de goede manier om de mollen klemmen te plaatsen; het is een werkje dat kennis en ervaring vraagt. Het verkeerd plaatsen van een klem kan extra leed voor de mol betekenen, die dan niet op slag gedood wordt en lijdt. Diervriendelijk? Nee. Doeltreffend? Dat zeker. De kans dat je met mollen klemmen mollen vangt is namelijk erg groot. Omdat de mol gedood wordt, ben je definitief van de veroorzaker van de molshopen af. Mollen klemmen zijn de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen van mollen. Behalve het feit dat succes verzekerd is met de klemmen, gaan ze ook nog eens jarenlang mee. De klemmen zijn tegenwoordig vrijwel overal aan te schaffen.

Je vindt misschien ook leuk