Uncategorized

Waarom zonnepanelen?

18 september 2020

Zonnepanelen bestaan al best een flinke tijd, maar zijn in de afgelopen 7 jaar steeds populairder geworden. Kijk buiten maar eens om je heen, het is bijna gegarandeerd dat je wel één huis ziet met zonnepanelen. Maar waarom zonnepanelen? Wat zijn de voordelen van zonnepanelen en wat kosten zonnepanelen eigenlijk? We leggen het graag uit in deze blog!

 

Wat doen zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn grote platen met een verzameling zonnecellen erop. Die cellen zijn vaak gemaakt van iets dat ‘silicium’ heet. Silicium is een element dat – wanneer blootgesteld aan de zon – energie op kan wekken. Dit noem je gelijkstroom. Maar gelijkstroom is een soort energie die nog niet gebruikt kan worden om je apparaten te laten werken. Hier heb je een omvormer voor nodig. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom,  de juiste stroom om je apparaten van energie te voorzien.Bovenkant formulierOnderkant formulier

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

De meest voor de hand liggen voordelen van zonnepanelen is het feit dat je de zon gebruikt om je energie op te wekken. Zonnepanelen is dus een hele duurzame manier van energie opwekken vergeleken met ‘grijze stroom’. Met 16 zonnepanelen bespaar je ook al gauw 680 kg CO2  per jaar. Dit staat gelijk aan ruim 10.000 kilometer rijden met een auto!

Naast besparen op jouw CO2 uitstoot, bespaar je met zonnepanelen óók flink op je energierekening. Je kunt met zonnepanelen al gauw tussen 500 & 1000 euro per jaar besparen op je energierekening, afhankelijk van het aantal panelen die je laat plaatsen.

Nog een mooi bijkomend voordeel is dat je met zonnepanelen het energielabel van jouw woning verbeterd en tegelijkertijd ook de waarde van je woning verhoogd. Win-win-win!

Wat is de prijs voor zonnepanelen?

De aanschafprijs van een set zonnepanelen gaat toch al gauw om duizenden euro’s, wat niet iedereen zomaar even heeft liggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie regelingen om de aanschaf van zonnepanelen wat toegankelijker te maken. Zo zijn er subsidies beschikbaar en kun je bijvoorbeeld je BTW terugvragen.

Bij Enie.nl kun je zelfs zonnepanelen huren, waardoor je niet in één keer een heel groot bedrag hoeft te betalen. Na ongeveer15 jaren huren komen de panelen in jouw eigen bezit, waarna je nog minimaal 10 jaar kunt genieten van vrije stroom!

Je vindt misschien ook leuk