Uncategorized

Wat is een 4-seizoenen-dekbed? 

17 juni 2020

Zoals de naam al zegt, kun je een 4 seizoenen dekbed alle vier seizoenen van het jaar gebruiken. Deze dekbedden bestaan uit twee dekbedden van verschillende diktes, die je aan elkaar vast kunt maken. Zo kun je voor elke seizoen de gewenste dikte maken, zodat je altijd lekker kunt slapen, zonder dat je het te warm of juist te koud hebt. 

Hoe werkt het?
Dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende warmteklassen, waarbij warmteklasse 1 het warmst is en warmteklasse 4 het koelst. Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit een dikker dekbed en een dunner dekbed. Het dunnere dekbed is vaak warmteklasse 4 en het dikkere dekbed is meestal warmteklasse 3. Als je ze op elkaar gebruikt, vormen ze een dekbed met warmteklasse 1. Het dunnere dekbed gebruik je in de zomer, zodat je het niet te warm krijgt in bed. Het dikker dekbed gebruik je in de herfst en in de lente. Als je in de winter extra veel warmte nodig hebt, kun je de twee dekbedden op elkaar leggen en aan elkaar vastmaken. Vaak werkt dat met drukknoopjes of een rits. Zo heb je een extra dik deken, dat je zelfs door de strengste winter heen helpt. 

Welke vulling?
Zoals alle dekbedden zijn 4 seizoenen dekbedden verkrijgbaar met verschillende vullingen. De meest gebruikte vullingen zijn dons en een synthetische vezel. Het voordeel van een donzen dekbed is, dat het de warmte goed vasthoudt, maar vocht juist goed doorlaat. Daarnaast is dons erg licht. Nadeel is, dat dons vrij duur is en meestal niet erg diervriendelijke wordt geproduceerd. Een synthetische vulling is goedkoper en je kunt deze dekbedden op 60 graden wassen. Een nadeel is wel, dat ze vocht minder goed doorlaten, wat een zweterig gevoel kan veroorzaken. Daarnaast isoleert het minder goed, waardoor de deken dikker en zwaarder is. Andere mogelijke vullingen zijn wol, katoen, bamboe of kamelenhaar.

Welke maat?
Niets is vervelender dan slapen onder een dekbed, dat te klein is. Om echt lekker te kunnen slapen is het belangrijk, dat je dekbed breder is dan je matras. Voor een normaal eenpersoonsbed, kun je het beste een dekbed van 140 cm breed kiezen. Voor een tweepersoonsbed is een dekbed van 200 of 240 cm breed het beste. 4 seizoenen dekbedden zijn verkrijgbaar in 2 verschillende lengtes, namelijk 200 of 220 cm. Je kunt het beste een dekbed kiezen, dat minimaal 20 cm langer is dan je eigen lengte.
Met de juiste vulling in je 4 seizoenen dekbed en de juiste maat zul je gegarandeerd lekker slapen.

Je vindt misschien ook leuk