Planten

Kies de juiste beplanting voor de tuin

18 december 2019

Het kiezen van de juiste beplanting kan soms erg lastig zijn, zeker voor wie weinig verstand heeft van tuinieren. Om je een stuk vooruit te helpen worden hieronder enkele populaire planten toegelicht die gemakkelijk zijn in onderhoud en in vrijwel iedere tuin goed groeien. Deze zijn onderverdeeld in de plantgroepen siergrassen, vaste planten en haagplanten:

Carex morrowii ‘Ice Dance’ (siergras)

De Carex morrowii ‘Ice Dance’ is een prachtige groenblijvende siergras die over het algemeen weinig onderhoud nodig heeft. De Nederlandse naam van de Carex morrowii ‘Ice Dance’ is de Zegge. Het blad van de Carex morrowii ‘Ice Dance’ is groen van kleur met opvallende witbonte bladrand. De bloeiperiode van de Zegge is in het voorjaar waarbij er gele bloeiaren tot ontwikkeling komen. Ondanks de bloei blijft het blad de grootste sierwaarde van deze plant. De standplaats voor dit siergras komt niet zo spits aangezien deze plant zowel in de schaduw als in de zon goed kan groeien. Belangrijkste is dat de bodem voldoende is omgespit zodat regenwater door de bodem weg kan trekken. Dit siergrassoort is goed te gebruiken in een border en kan eventueel ook in plantenbakken of in pot worden gezet.

Liriope muscari ‘Moneymaker’ (vaste plant)

De Liriope muscari ‘Moneymaker’, welke onderveeld kan worden in zowel de categorie vaste planten als siergrassen, is een erg decoratieve tuinplant. Het blad is frisgroen van kleur en aan het einde van de zomer ontwikkelen zich prachtige paarse bloemaren. De Liriope muscari ‘Moneymaker’ is het gehele jaar wintergroen. Om het Leliegras (wat de Nederlandse naam is van de Liriope) ook echt het gehele jaar groen te houden dient deze plant in het vroege voorjaar en zomer flink bemest te worden. Ten opzichte van andere tuinplanten, heeft de Lirope boven gemiddeld mest nodig. Dit houd de bladkleur mooi donkergroen. Daarbij is Lirope erg mooi in combinatie met de Klokjesbloem van Plant en Grow. Met deze plantcombinatie creëer je een kleurrijke border!

Carpinus betulus (haagplant)

Voor wie opzoek is naar een mooie haagplant kan het beste gaan voor de Carpinus betulus, ook wel Haagbeuk genoemd. Zonder snoei kan de Carpinus meters hoog worden, maar wanneer de Carpinus betules in het voorjaar en zomer/najaar worden teruggesnoeid, kunnen deze zeer goed gebruikt worden voor een decoratie haag. Het blad is frisgroen van kleur en in ons klimaat volledig winterhard. Let op: verwar de Carpinus betulus niet met de Fagus sylvatica.

Meer informatie over deze en vele andere tuinplanten vind je op de website van Plant & Grow.

Je vindt misschien ook leuk