Vloeren

Een dekvloer, hoe zit dat nou met vloerverwarming?

7 juni 2019

Vloerverwarming, het is helemaal van deze tijd, het is vernieuwend, beter voor het milieu, maar je moet hier wel de juiste vloer voor hebben in combinatie met vloerverwarming. Dit artikel gaat een informatieve tekst zijn betreft een dekvloer in combinatie met vloerverwarming, ik ga uitleggen wat een dekvloer is en ook waar je op moet letten bij het kiezen van een dekvloer in combinatie met vloerverwarming.

Wat is een dekvloer precies

Wat is een dekvloer nou precies? We kunnen een dekvloer omschrijven als vloer die als laag over de constructieve vloer, bijvoorbeeld een betonnen vloer, wordt aangebracht, ter bevordering van bijvoorbeeld warmte of isolatie van geluid. Het komt heel weinig voor dat een dekvloer als eindvloer wordt aangebracht, meestal is dit dus slechts als een soort tussenlaag over de constructieve vloer. Soorten dekvloeren zijn: Giervloeren bijvoorbeeld op basis van beton, cement of Anhydriet, magnesiet vloeren, asfalt of hout. Er kunnen aan een dekvloer extra eisen worden gesteld afhankelijk van uiteindelijke vloerbedekking of uiteindelijk gebruik. Wanneer er leidingen in de dekvloer gelegd worden gaat het meestal om CV leidingen of leidingen van een vloerverwarming. Om ervoor te zorgen dat dekvloer niet dikker wordt dan gepland moer ervoor gezorgd worden dat leidingen elkaar absoluut niet kruizen en moeten deze goed bevestigd zijn aan de draagvloer. Er bestaan ook zwevende dekvloeren, in verband met geluid en warmte isolatie, en om scheuren in de afwerkingen te voorkomen.

Waar moet u op letten

Vaak wordt een ontwerp van een dekvloer standaard van een dikte van 6cm voorzien, bij vloerverwarming is de standaardnorm zelfs meestal 8cm. Deze dikte lijdt vaak wel tot enkele nadelen: Veel vocht, zware constructies, hogere kans op scheurvorming en door de grote diktes zijn de mogelijkheden bij omstandigheden als een renovatie beperkt. Wanneer er sprake is van een dekvloer in combinatie met vloerverwarming, hangt de benodigde dikte hiervan af van de buigreksterkte van de dekvloermantel. Belangrijke aandachtspunten waar u zich zeker op moet attenderen bij een dekvloer in combinatie met vloerverwarming zijn als volgt. U moet goed rekening houden met de positie van de buizen, deze kunnen in, onder, halverwege of boven de isolatielaag liggen. Boven de buizen geld namelijk een dekkingsnorm met een ruimte van 2,5 die absoluut gerespecteerd dient te worden. Leidingen mogen elkaar zoals eerder gezegd niet kruisen en daarnaast dient u ook rekening te houden met andere leidingen. Voordat de vloerverwarming in gebruik kan worden genomen dient u er ook rekening mee te houden dat als u gebruik maakt van een gietvloer, deze volledig uitgehard is, het alvorens gebruiken van de vloerverwarming kan in dit geval de dekvloer sterk beschadigen. Een dekvloer voor vloerverwarming is na 48 gegarandeerd volledig goed uitgehard, wat betekend dat na 48 na gieting van de vloer pas in gebruik kan worden genomen.

Je vindt misschien ook leuk