Trends

3 tips voor thuiswerken en thuis studeren

11 april 2017

Bij de helft van de medewerkers werkt wel eens thuis, uiteraard afhankelijk van de branche waarin ze werken, en ook steeds meer mensen volgen een thuisstudie (bijvoorbeeld in de vorm van e-learning). Thuiswerken of thuis studeren vraagt om discipline en toewijding: je moet je niet makkelijk af laten leiden door privézaken. Om toch die online cursus indiceren zo efficiënt mogelijk te doorlopen of dat ene werkproject succesvol af te ronden geven we je graag wat tips voor een fijne werk- en studeerplek aan huis.

Investeer in een rustige werkplek zonder afleiding

Je hoeft uiteraard niet gelijk een hele kamer op te offeren als studeerkamer of kantoor, maar creëer wel een plek die echt bedoeld is om te werken. Het liefst een plek waar je ook rekening houdt met de juiste werkhouding, zodat je er de hele dag kunt zitten als het moet. Als het gaat om een thuiswerkplek kun je je werkgever vragen voor een bijdrage voor die werkplek. Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de werkgevers hiertoe bereid is, maar je moet het natuurlijk wel eerst netjes vragen.

Maak duidelijke afspraken

Afspraken maken is erg belangrijk wanneer je ongestoord wilt werken of studeren. Maak niet alleen afspraken met je huisgenoten, maar ook met jezelf. Maak een planning met taken die je gedaan wilt krijgen op die dag en houd jezelf hier streng aan. Vergeet je pauze niet, die is ook als je thuis werkt erg belangrijk. Het werkt hierin het beste als je gewoon de routine volgt die je gewend bent vanuit je studie of werk.

Realiseer een grens tussen werk en privé

Privézaken doen terwijl je aan het werk of aan de studie bent is vaak geen goed idee, maar als het voor jou wel werkt om de dag wat langer te rekken zodat je hier en daar wat huishoudelijke taken kunt uitvoeren, moet je dat natuurlijk gewoon doen. Zorg er wel voor dat je verder doet wat je op school of werk ook doet. Dat wil zeggen: gewoon ontbijten, omkleden en andere uiterlijke verzorging.

Je vindt misschien ook leuk