Uncategorized

3 groenblijvende haagplanten met bessen

20 oktober 2016

Bessen in de tuin hebben een aantrekkende werking op diverse soorten vogels. Bessen vormen in de herfst en winter een belangrijke voedingsbron die rijk is aan vitaminen. Daarom trekken haagplanten met bessen verschillende tuinvogels aan, zoals lijsterachtigen, mussen en mezen. Dit zorgt, gedurende in de herfst- en wintermaanden, voor speelse en vrolijke taferelen in uw tuin.

Welke haagplanten moet ik kopen als ik meer vogels in mijn tuin wil? Plant dan een haagplant die bessen vormt. Zijn de bessen donker (rood, oranje, paars of blauwzwart) dan kun je ervan uitgaan dat vogels ze eten. Gele of witte bessen eten vogels niet omdat ze deze niet goed kunnen zien.

Taxus heeft opvallende rode bessen

Taxus (venijnboom) is een groenblijvende haagplant. Taxus bloeit in het voorjaar, maar de bloemen zijn niet opvallend. Wat wel op kan vallen is het witte stuifmeel, dat vrijkomt als het waait of als je tegen de plant stoot. In het najaar vormt taxus felrode bessen. Deze bessen zijn erg zoet en zijn geliefd bij vogels. Let op, de pit in de vrucht is namelijk giftig. Vogels eten de bessen, maar de pit wordt niet verteerd. Op deze manier worden de zaden van de taxus verspreid.

Hulst zorgt voor leven in uw tuin

Hulst is een zeer aantrekkelijke haagplant die bovendien in het najaar mooie rode bessen vormt die zeer geliefd zijn bij vogels. Deze haagplant zorgt voor leven in uw tuin. Hulstbessen zijn favoriet bij lijsters en kramsvogels. Houdt er wel rekening mee dat u geen mannelijke hulst plant, want deze vormen geen bessen. Mannelijke exemplaren zijn echter wel essentieel voor de bestuiving van de vrouwelijke planten. Er zijn ook soorten die zelfbestuivend zijn zoals Ilex aquifolium J.C. van Tol, Pyramidalis en Alaska.

Als je laurierkers niet snoeit vormt deze ook bessen

Laurierkers is een stevige groeier, waardoor deze in de praktijk regelmatig gesnoeid wordt en niet altijd tot bloei komt. Wanneer en laurier niet regelmatig wordt gesnoeid ontstaan er na de bloei decoratieve bessen die geliefd zijn bij vogels. Laurierkers bloeit in april / mei en wordt bovendien volop bevlogen door honingbijen. Aan het eind van de zomer ontstaan er donkere bessen.

 

Je vindt misschien ook leuk