Styling

De weg naar succes

18 augustus 2016

Muziek was en is nog steeds een erg belangrijke en gewenste factor in onze huidige samenleving. Overal ter wereld bestaan bands en solo-artiesten die zich helemaal naar de top hebben gewerkt en zijn begonnen met niets. Met het opkomen van het revolutionaire internet is het beroemd worden steeds eenvoudiger geworden en kan elke simpele burger binnen een aantal maanden op allerlei podia staan. Dit komt mede omdat het tegenwoordig erg gemakkelijk is om je eigen homestudio op te zetten in, zeg, je slaapkamer. Maar is dit de weg naar succes, of heb je echt een professionele studio nodig voor jouw opnames? Dat lees je hieronder.

Type studio

Zoals gezegd is het erg eenvoudig om thuis de muziek op te nemen die je zelf produceert. Dit is natuurlijk goedkoper dan het huren van een geluidsstudio en je hebt waarschijnlijk minder apparatuur nodig. Vaak ben je er al met een recorder, een microfoon en een computer of laptop. Maar is dit allemaal genoeg voor het bereiken van het grote publiek? Meestal is het overweging die men maakt, die voornamelijk ligt tussen kwaliteit en prijs. Als we praten over kwaliteit, gaat het meestal om de akoestiek in de ruimte en het vakmanschap waarmee de opnames gemaakt worden. Instrumenten als drums en piano’s hebben een speciaal ingerichte ruimte nodig om het geproduceerde geluid mooi te laten klinken. Maar als het gaat om bijvoorbeeld gitaren, is het veelal genoeg om een willekeurige kamer te gebruiken. Daarnaast is vakmanschap ook een belangrijk onderwerp. Het mag zo zijn dat jij de beste apparatuur hebt die er te krijgen is, maar als je er niet mee overweg kan, kom je nergens. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van jouw werk. Wil je het op de grote markt brengen maar mis je de kennis? Schakel dan een expert in. Natuurlijk kost dit wat meer geld, maar dan sta je vaak ook steviger aan de grond.

Eigenschappen

Het maken van muziek mag dan niet zo moeilijk zijn, toch is het een en ander wel van belang bij het maken van werkelijk goede muziek. Op een staat natuurlijk creativiteit. Jij als muzikant of producer moet je thuis voelen in de studio en daarbij is het ook van belang dat al de ideeën naar boven komen. Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten of je liever in groepsverband werkt of juist alleen. Dit beïnvloedt de keuze en vooral grootte van de studio enorm. Verder is het ook van belang om te weten wat voor soort muziek je wil maken. Hou je van de rauwe kant van het verhaal, in de trant van rockbands en dergelijke? Dan is een grote ruimte waar de hele band in past ideaal. Gevoelige muziek is misschien beter om op te nemen in verschillende kleinere ruimtes met alle instrumenten apart. Hierbij speelt ook de klankkleur een rol. Analoge apparatuur geeft bijvoorbeeld een warmere klank aan de muziek. Ten slotte speelt het transport een grote rol, omdat dit ervoor zorgt dat alle apparatuur op de juiste plaats terecht komt. Wil je in het buitenland opnemen, omdat ze daar jouw gewenste spullen kunnen leveren? Zorg er dan voor dat je logistiek gezien alles op een rijtje hebt. Natuurlijk is het ook mogelijk om een studio te regelen waar alles al op en aan zit. Dit is bijvoorbeeld te regelen bij Esmono.

 

Je vindt misschien ook leuk