Sfeer

Haarden, welke soorten zijn er?

19 oktober 2017

De haard wordt tegenwoordig meer en meer gebruikt ter decoratie en sfeer. Het daadwerkelijk verwarmen van een ruimte is vaak meer bijzaak geworden. Vroeger was het zo dat je alleen kon stoken als je een schoorsteen had. Maar tegenwoordig kun je ook genieten van haarden en kachels zonder daarvoor een schoorsteen te hoeven gebruiken. We bespreken er hieronder meer over!

Verschillende soorten haarden

Er zijn velen verschillende soorten haarden met ieder hun voor- en nadelen. We bespreken de voornaamste soorten hieronder.

Houtsfeerhaard

De houtsfeerhaard brand, hoe kan het ook anders, op hout en heeft daardoor een authentieke sfeer. Voordelig is dat stoken met hout als verbrandingsbron duurzaam is en dat het vlammenspel een sfeervol en warme uitstraling creëert. Daarnaast geeft de houtsfeerhaard ook veel warmte af. Het nadeel van dit type haard is dat deze een wat hogere aanschafprijs heeft.

Gassfeerhaard

De gassfeerhaard brand op diverse soorten gas. Aardgas is echter de meest gebruikte soort gas. Het voordeel van dit type haard is dat deze met een afstandsbediening kan worden bediend, een gesloten rookkanaal heeft en op de lange termijn relatief goedkoop is. Het nadeel is dat de gassfeerhaard een relatief hoge investering vraagt, de aanschafprijs ligt namelijk wat hoger.

Elektrische haard

De elektrische haard werkt volledig op elektriciteit en je hebt hiervoor dus geen brandstof nodig, enkel een stopcontact. De elektrische haard is in veel maten verkrijgbaar en heeft als voordeel dat er hierbij geen rookkanaal of ventilatie benodigd is. De haard is in principe dus over te plaatsen. Nadelig is dat er weinig warmte wordt afgegeven en dat het vlammenspel van deze haard minder realistisch is dan een echt vuur.

Bio-ethanol haard

Bio-ethanol is een andere benaming voor alcohol en wordt meer en meer gebruikt als brandstof voor sfeerhaarden. Het voordeel van de bio-ethanol haard is dat deze gebruik maakt van relatief goedkope brandstof en ook milieuvriendelijk is. Nadelig is dat er bij het stoken moet worden gezorgd voor een goede ventilatie.

Gelsfeerhaard

De gelhaard brandt op een daarvoor speciaal samengestelde gel uit een blik dat je in de haard plaatst. Voordelig bij dit type haard is dat ook hierbij geen schoorsteen nodig is. Daarnaast vindt er vrijwel geen roetvorming plaats. Het nadeel bij de houtsfeerhaard is dat er bij gebruik goed zal moeten worden geventileerd. Daarnaast is de warmte ook minder goed te reguleren.

Openhaard

De open haard wordt vandaag de dag ook meer gebruikt ter decoratie dan voor verwarming van het huis. Voordeel van de open haard is het authentieke warme effect en het vlammenspel dat mooi en goed zichtbaar is. Daarnaast is stoken met hout duurzaam en geeft de haard veel warmte af. Nadelig bij een open haard is de rookontwikkeling in en om de woning.

Inbouwhaard

De authentieke inbouwhaard stookt op hout alsook op gas. Voordelig is dat dit type haard veel warmte afgeeft en dat het vlammenspel goed zichtbaar is en zorgt voor een warme aangename sfeer. Nadelig is echter dat er voor dit type haard altijd een rookgasafvoer of schoorsteen aanwezig moet zijn. Er zal ook altijd goed moeten worden geventileerd en plaatsing van een koolmonoxide detector is aan te raden.

Zoals je ziet heb je tegenwoordig veel keuze uit soorten haarden. Iedere haard heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. Heb jij een favoriet?

Je vindt misschien ook leuk