Design, Sfeer

Zeg het met bronzen beelden

20 juli 2020

Als jij zoekt naar een geschenk waarmee je in één keer alles zegt, dan zijn bronzen beelden een uitstekende keuze. Brons wordt al sinds de bronstijd gebruikt voor het maken van kunstwerken en vandaag, zo veel eeuwen geleden, zien we deze nog steeds in musea en andere collecties terug. Als jij een bronzen beeld aan iemand geeft, dan geef je een cadeau dat een lange tijd mee kan gaan en die de bij toekomstige generaties vast ook nog een glimlach op het gezicht tevoorschijn tovert. Bronzen beelden worden niet voor niets al eeuwen en zelfs millennia door de mens gemaakt en bewonderd.

 

Bronzen beelden worden gegoten

Brons is een metaal dat bestaat uit een legering van koper en tin. De hoeveelheid tin verschilt per het voorwerp dat wordt gemaakt. Hoe meer tin, hoe sterker het materiaal en hoe minder buigzaam. Kerkklokken bevatten meer tin dan standbeelden, bijvoorbeeld. Het gesmolten metaal wordt in een mal gegoten waar het vervolgens hard wordt. Daarna wordt de mal verwijderd en blijft er een ruw beeld over dat nog moet worden afgewerkt. Het resultaat is een schitterend bronzen standbeeld (of ander voorwerp) dat corrosiebestendig is en de weersomstandigheden kan weerstaan.

 

De kenmerkende groene kleur

Naar verloop van tijd wordt brons groen. Dit wordt ook wel een patina genoemd, of koperroest/edelroest. Het Vrijheidsbeeld is daarom ook groen, bijvoorbeeld, net zoals de koperen daken van verscheidene kastelen. Het vindt voornamelijk plaats bij koper en koper legeringen, zoals brons. Veel beelden worden al voordat ze officieel verschijnen gepatineerd. De roodachtige kleur van het koper en het groen van de patina steken mooi tegen elkaar af en levert een interessant contrast op. Daarom zijn er veel bronzen beelden die vanaf het begin al een groen oppervlak hebben.

 

Breng je boodschap over

Bronzen beelden maken al 5 millennia deel uit van ons leven en dat betekent dat dit een prefect cadeau is voor jezelf of voor iemand anders. Brons zal niet verdwijnen en heeft de tand des tijds al zo lang doorstaan. Daarom zal je een bronzen beeld aanschaffen zodat de komende generaties hier ook van kunnen genieten. Stel, je ouders zijn 50 jaar getrouwd, dan geef je ze een beeld waarmee je vertelt hoe sterk en mooi de liefde is. Hier worden ze dan de rest van hun leven aan herinnerd, net als de kinderen, de kleinkinderen en de achterkleinkinderen. Sculpturen in de vorm van bronzen beelden vergaan niet, zoals bloemen en vervelen niet, zoals een schilderij dat soms wel kan.

 

Een veelzijdig cadeau

Een huwelijksjubileum is niet de enige gelegenheid waarbij beelden een goed cadeau zijn. Als er iemand in je familie geslaagd is, als er iemand met pensioen gaat, als er iemand Sarah wordt, dan zijn dit allemaal momenten die je met bronzen beelden kunt vereeuwigen. Beelden zeggen vaak meer dan woorden en wekken emoties op die niet met een brief of een toespraak kunnen worden geëvenaard. Daarom is het een cadeau dat in weinig gevallen niet zal worden gewaardeerd.  Er zijn in Nederland een aantal kunstenaars die schitterende bronzen beelden maken, dus grijp je kans en geef iets onvergetelijks cadeau.

 

 

Je vindt misschien ook leuk