Sfeer

Rood, of toch oranje, wit en blauw? De Nederlandse vlag in een notendop

15 februari 2018

Als er één ding symbool staat voor Nederland, dan is dat wel onze nationale driekleur. Bij tal van gelegenheden wappert de Nederlandse vlag fier in de wind. Maar waar hoe zit dat met de kleuren en wanneer mag de Nederlandse vlag worden gehesen? Hieronder een paar leuke wetenswaardigheden.

Al in de middeleeuwen waren rood, wit en blauw de kleuren die Nederland symboliseerden, al was in die tijd het officiële gebruik van de vlag nog niet vastgelegd. Dat gebeurde tijdens de Tachtigjarige oorlog. Op oorlogsschepen werd een vlag met drie banen gebruikt, maar in plaats van rood was de bovenste baan oranje (oftewel: oranje, wit, blauw) de officiële vlag van het huis van Oranje-Nassau. In 1579 werd de onafhankelijkheid van Nederland uitgeroepen en werd dit aanvankelijk de officiële vlag van Nederland, maar in 1596 werd het oranje vervangen door een rode baan. Waarom dit uiteindelijk rood is geworden staat niet onomstotelijk vast.

Nog wel een oranje wimpel op koninklijke verjaardagen

Tegenwoordig zijn de officiële kleuren van de Nederlandse vlag helder vermiljoenrood, wit en kobaltblauw. Bij sommige gelegenheden mag er een wimpel boven hangen en die is weer oranje. Hierin is Nederland tamelijk uniek. Er zijn maar weinig andere landen die een extra wimpel ophangen. Dat mag alleen op de verjaardag van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia. Op andere dagen, zoals Koningsdag, Bevrijdingsdag, Nationale Veteranendag, het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus, Prinsjesdag en Koninkrijksdag wordt de vlag zonder wimpel gehesen. Rond deze periode wordt de vlag massaal ingeslagen bij speciale vlaggenwinkels zoals DVC en de Hema. Tijdens Dodenherdenking wordt de vlag halfstok gehangen. Dan wordt hij wel eerst helemaal in de top gehesen, en vervolgens tot halverwege de stok.

Nog een paar spelregels

Een bijzondere extra gelegenheid waarbij de vlag mag worden uitgestoken, is wanneer middelbare scholieren voor hun eindexamen zijn geslaagd of als er een jubileum wordt gevierd. De vlag mag overigens alleen tussen zonsopgang en zonsondergang worden gehesen. Ten slotte dient de Nederlandse vlag met respect te worden behandeld: zo mag hij de grond of struikgewas niet raken, en er gelden vouwinstructies. De vlag wordt langs de banen in drieën gevouwen, waarbij alleen het rode en het blauwe deel zichtbaar blijven. Vervolgens wordt hij tweemaal haaks op de vorige vouw gevouwen, waarbij de blauwe kleur zichtbaar blijft.

Je vindt misschien ook leuk