Buiten

Prunus laurocerasus – Laurier ‘Otto Luyken’

27 juni 2018

Deze heesterplant is een bekende verschijning in openbaar groen. De plant, ook wel laurierkers genoemd, is eigenlijk een prunus en dus geen familie van de eetbare laurier. Het is een voor mensen gemakkelijke plant die ook goed past in de tuin.

Het uiterlijk van de Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Het blad is olijfgroen tot donkergroen, glanzend en ovaal / spits, de schors is bruin van kleur. In het voorjaar krijgt de plant witte bloemetjes die heerlijk ruiken.
Deze bloemetjes staan rechtop overeind en zijn daarom goed zichtbaar. In het najaar bloeit het voor de 2e maal. Daarna krijgt de plant zwarte besjes die, evenals de bladeren van de laurierkers, giftig zijn voor mensen. Vogels eten deze besjes graag…

Plantenfamilie

De Prunus laurocerasus – Laurier Otto Luyken behoort tot de familie van de ‘prunussen’. Onder andere ook de (sier)kers, de pruim, de sleedoorn, de vogelkers, de abrikoos en de perzik behoren tot deze familie. De plant wordt maximaal 1,25 meter hoog en is heel compact, maar bovenin maakt de plant een soort waaier waardoor hij toch een mooie vulling geeft. Hierdoor is de soort goed geschikt voor heggen: je kunt deze soort, voor extra effect, in een heg ook mengen met andere laurierkerssoorten.

Langzame groeier

De heester wordt, zoals je om je heen kunt zien, veel gebruikt als haag of om vakken met groen te vullen. De Laurierkers wordt gebruikt voor heggen van maximaal 1 meter hoog. Laurierkers hagen zijn zeer sterk en kunnen ze goed tegen een stootje. Bij aanplanten heb je 3 tot 4 planten per strekkende meter nodig. Een plant groeit 10 tot 20 centimeter per jaar.

Grondsoort en zonlicht

Eigenlijk is elke soort grond goed. Maar van ‘natte voeten’ houdt de plant niet. Behalve als heester kan de plant overigens ook op stam gekocht worden. Een mooie afwisseling.

Waar veel planten specifiek wel of niet in de zon willen staan maakt dat de De Prunus laurocerasus – Laurier ‘Otto Luyken niet veel uit. Zon of (half) schaduw, het kan beiden, maar met wat zon is de groei wel beter. Ook winterhardheid is geen punt. De plant is het gehele jaar mooi groen. Alleen snoeien terwijl het vriest lukt niet. Dat zorgt voor schade aan de plant. Ook late vorst in het voorjaar kan schade toebrengen.

In de praktijk heeft de plant weinig last van plantenziektes. Wel kan de taxuskever zorgen voor gaatjes in het blad.

Praktische groenblijver

Kortom de De Prunus laurocerasus – Laurier ‘Otto Luyken is een onderhoudsarme plant die bijna overal groeit. Planten in een heg, maar ook als vakvulling is goed mogelijk. Ook groeit de plant bijna overal qua licht en grondsoort. De maximale hoogte is pakweg 1,25 meter en het is een trage groeier. Een maal per jaar snoeien is daarom voldoende. De bladeren en besjes van de laurierkers zijn giftig. Als groenblijvende plant zeker een aanrader deze Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Bron:  Tuinenmagazine.nl

Je vindt misschien ook leuk